Вихід з економічної кризи залежить від поведінки влади. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?» повідомив завідувач сектору досліджень глобальної економіки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Шаров.

«Якщо зараз ставити запитання «а чи вийде економіка України через рік із кризи?» відповідь нагадуватиме ставки в казино. Стільки невідомих чинників, що можна тільки вгадувати, але не прогнозувати. Якою буде ситуація в 2015, залежить від поведінки влади. І мова не лише про економічний блок», - сказав Шаров.

При цьому, він зазначив, що деякі заяви владі краще не робити.

«Як, наприклад, керівництва НБУ про питання зміни системи депозитів», - пояснив він.

«Успішний розвиток вітчизняної економіки - це питання як мінімум коаліційного договору і економічної програми. Але це стратегічні питання, а зараз варто подумати про найближче майбутнє», - радить Шаров.

На його думку, потрібно виділити сектори з найбільшими ризиками.

«Насамперед, це фінансовий сектор, а значить дії НБУ і Мінфіну. Якщо подивитися коментарі іноземних експертів, то їх турбує, чи не буде дефолту в Україні. Нам поки що далеко до дефолту, але ризик є. Потрібно проводити серйозну фінансову політику як всередині країни, так і поза нею - підвищувати свої рейтинги. Необхідно провести реформи, які вимагає МВФ, але послухати в нашому випадку не означає послухатися. Звичайно, потрібно мати свою економічну програму, але немає сенсу торгуватися зараз, коли нас загнали в кут. Причини нашої кризи значною мірою політичні, тому і рішення мають бути політичними», - висловив свою точку зору експерт.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72