За даними Міжнародного валютного фонду, Україна в жовтні скоротила свої золотовалютні резерви більш ніж на третину. Про це пише Reuters.

Дані МВФ резервів також показали, що Росія збільшує золоті запаси сьомий місяць поспіль.

Минулого місяця Україна залишилася з 26 тоннами золота, що на 14 тонн менше порівняно з вереснем, а Росія додала ще 18,9 тонни, збільшивши запас до 1168 тонн - раніше п'ятий за величиною запас Центробанку.

Reuters зазначає, що Україна стоїть на межі банкрутства через залежність від міжнародних кредитів та серйозні борги за природний газ перед Росією.

«Її валюта, гривня, втратила цього року 83 відсотки своєї вартості щодо долара, а валютні резерви минулого місяця впали до дев'ятирічного мінімуму», - пише видання, підкреслюючи, що невідомо, чи продовжить Україна продавати золотовалютні резерви і в листопаді.

Reuters вважає, що подальший продаж Україною, як і будь-яким іншим центральним банком, може негативно вплинути на ціни на золото, які раніше цього місяця опустилися до мінімуму за останні 4,5 роки.

Згідно з даними МВФ, Туреччина скоротила свої запаси на 2,7 тонни до 521 тонни, а Азербайджан збільшив - на 3,2 тонни до 30,2 тонни. Білорусь збільшила запас на 2,1 тонни - до 41,1 тонни.

Нагадаємо, з кінця 2010 року до початку 2013 року, коли був главою Нацбанку Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонн до 35,5 тонн. Вартість усього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тоннами золота.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом