Президент України Петро Порошенко заявив про те, що рішення про можливий вступ країни в НАТО ухвалюватиметься на всеукраїнському референдумі.

«Рішення про вступ або невступ до НАТО - це виключно компетенція українського народу... Ми напрацювали критерії, за якими Україна відповідатиме вимогам НАТО. Тільки після їх досягнення український народ на референдумі зможе вирішити, вступати чи не ступати в НАТО», - сказав він на спільній з президентом Литви Далею Грібаускайте прес-конференції 24 листопада в Києві.

Глава держави переконаний, що які-небудь інші позиції щодо вступу України в Альянс на сьогодні «завдають більше шкоди, ніж несуть позитив».

Також, на думку Порошенка, Україні необхідно перейти до конкретних кроків з реформування країни.

У свою чергу в ході прес-конференції Грібаускайте зазначила, що НАТО є не тільки військовою організацією, всі її члени пройшли шлях до повної демократії та захисту прав людини, і для отримання членства Україна має пройти через глибокий процес реформ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Це стосується як вашого членства в ЄС, так і вашого членства в НАТО. Вам потрібно показати дію, виконати багато домашньої роботи всередині країни. Країна, яка докладатиме зусилля і проводитиме необхідні реформи, - на неї буде поширюватися можливість членства в НАТО. Жодна країна не зможе зупинити заявку на членство і диктувати, який напрям обрати, особливо ваші сусіди», - сказала президент Литви.

Як раніше повідомляв ForUm, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна буде членом Альянсу, якщо виконає низку критеріїв і виявить таке бажання.

Росія своєю чергою хоче отримати стовідсоткову гарантію того, щоб ніхто навіть не думав про необхідність вступу України в НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом