Україна цього року не отримала вигоду від торгівлі в двох зонах вільної торгівлі. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

«Україні надали дуже сумнівні тимчасові преференції на європейському ринку. При тому, що втрати на російському ринку у нас дуже великі. Товарообіг з РФ у нас впав за рахунок нашого експорту, а не російського імпорту в Україну. Ми продовжуємо закуповувати газ, вугілля, ТВЕЛи», - сказав Джангіров.

Також він нагадав про намір купувати електроенергію у Росії.

«Таким чином, прив'язка до російських енергоносіїв посилилася. А, отже, собівартість української продукції відчує це на собі. У тій же аграрній сфері енергоносії складають до третини ціни. Це б'є по нашій конкурентоспроможності, в тому числі й на західних ринках. На захід ми можемо продавати тільки за рахунок девальвації, але це ж не вихід. Тому поки що ніяких не те, що відчутних, а взагалі переваг не отримали від преференцій на європейському ринку. Більше того, ми не отримали жодних вигод від торгівлі по суті в двох зонах вільної торгівлі (ЄС і СНД). Але крім цих об'єктивних чинників зіграла ще суб'єктивність: бездарність постмайданного керівництва», - пояснив він.

Нагадаємо, що відправною точкою Майдану стала вимога негайного підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Влада України вирішила відкласти до узгодження торговельних питань у форматі Київ - ЄС - Москва. На сьогодні Асоціація підписана, створення Зони вільної торгівлі відкладено мінімум на рік. Захід не заперечує проти консультацій у форматі Київ - ЄС - Москва.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29