Для вирішення питання про безвізовий режим з Європейським Союзом українському уряду необхідно кілька місяців напруженої роботи. Таку думку висловив Forum'у голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук, коментуючи досягнення нової влади напередодні річниці Майдану.

«Уряд поки не демонструє ніяких серйозних кроків щодо виконання зобов'язань у рамках плану дій щодо безвізового режиму», - зазначив Філіпчук.

«Забезпечити безвізовий режим (з ЄС. - Ред.) до річниці Майдану було неможливо з технічних причин. Ми тільки нещодавно перейшли до другої фази плану дій щодо безвізового режиму. У нас дотепер ще не видаються біометричні паспорти - це найбільш зовні очевидна ознака наших очікувань щодо безвізового режиму. Навіть якби було рішення про запровадження безвізового режиму, ми б не могли туди їздити, тому що біометричні паспорти, як каже державна міграційна служба, дай бог, щоб з 1 січня у нас були», - пояснив аналітик.

При цьому, за словами Філіпчука, технічна можливість видавати біометричні паспорти в Україні є.

«Технічна можливість видавати їх у нас є вже років два чи три. Питання тільки до нормативно-регулюючої базі. В наших реаліях є підстави підозрювати наявність інших мотивів, які нам не дозволяють мати біометричні паспорти», - уточнив експерт.

Філіпчук також припустив, що питання безвізового режиму України з Євросоюзом вирішуватиметься у травні наступного року.

«Ми можемо в кращому разі очікувати рішення про безвізовий режим на Ризькому саміті східного партнерства, який відбудеться орієнтовно у травні наступного року», - сказав експерт і додав, що для цього Україні необхідно виконати низку умов.

«Якщо ми протягом найближчих двох-трьох місяців зможемо забезпечити повне виконання усіх зобов'язань за всіма чотирма напрямами плану дій щодо безвізового режиму, починаючи від внутрішніх паспортів, закінчуючи контролем кордонів. У тому числі й адміністративної лінії кордону або з Кримом, і так званими ЛНР та ДНР. Якщо не буде причин побоюватися, що на території, непідконтрольній Києву, видаватимуться паспорти, за якими можна буде виїхати на територію ЄС без віз, якщо не буде неконтрольованої міграції і різкого зростання кількості прохачів притулку, то можна очікувати на таке рішення в травні наступного року», - уточнив експерт.

Також Філіпчук підкреслив, що наявність в Україні біженців ускладнює вирішення питання безвізового режиму з ЄС.

«За даними ООН у нас майже півмільйона тимчасово переміщених осіб, людей, які залишилися без дому і зараз шукають притулку по різних частинах нашої держави. Уявіть, що у них є біометричні паспорти, і вони спокійно можуть перетнути кордон з ЄС. Якщо в Україні не будуть видавати допомогу шукачам притулку взагалі, або сума буде незначною, то є всі підстави вважати, що ці люди можуть перетнути кордон і просити притулку на території ЄС, де їм гарантовано даватимуть серйозні суми допомоги. Я не впевнений, що з боку Євросоюзу буде підтримка запровадження в Україні безвізового режиму за умови неврегульованості питання з шукачами притулку», - наголосив Філіпчук.

«Очікувати безвізового режиму зараз - безпідставно. А щоб рішення було прийняте в травні - необхідно, щоб влада у найближчі два-три місяці день і ніч працювала. І якщо робота триватиме в нинішньому темпі, то чекати рішення і у травні не варто. Хіба що ЄС з барського плеча подарує нам безвізовий режим, закривши очі на невідповідність», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21