Прогноз голови Нацбанку Валерії Гонтаревої про рівень інфляції на 2014 р. в 25% - це ще позитивний сценарій, вважають економісти.

«Він практично збігається з нашою оцінкою: ми прогнозували 22-23%. Інфляція буде мати дві ключові складові - це девальвація гривні (подорожчання всього імпортного, і бензину в першу чергу) і комунальні тарифи, які занижені і які потрібно підвищувати до ринкового рівня, перестаючи субсидувати», - сказав керуючий директор інвесткомпанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін, повідомляють «Вести».

За даними Держстату, в січні-жовтні 2014 р. інфляція в Україні досягла вже 19,8%. В останній раз вище 25% інфляція в нашій країні фіксувалася у 2000 р. - 25,8%. З недавніх серйозних інфляційних сплесків можна виділити той, що стався в 2008 р., коли споживчі ціни піднімалися відразу на 22,3%. Дефляція за останні 14 років фіксувалася в Україні двічі: 2002 (0,6%) і в 2008 роках (0,2%).

Оптимістичним нацбанківський прогноз назвав фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран: «Якщо він справдиться, то це буде велика перемога. Інфляція залежить від девальвації, а вона призводить до подорожчання всього: імпортного більше, нашого - менше. Думаю, за підсумками року інфляція все-таки буде більше - до 30%».

Його підтримали й інші аналітики, які при цьому допускають і більш песимістичні сценарії. «Реальні цифри значно перевищують 30%, а падіння ВВП буде, однозначно, більше ніж 10%. МВФ у своїх розрахунках озвучує цифру інфляції більше 30%, а Нацбанк хоче зробити вигляд, що таких розрахунків немає. Наступного року українська економіка продовжить падіння, хоча темпи цього падіння можуть загальмуватися, а зростання не варто чекати раніше 2016 року. Всі повинні розуміти, що на сьогоднішній момент ми ще не досягли дна. Щоб був підйом, потрібно намацати дно і відштовхнутися від нього», - запевнив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

З усіх інфляційних чинників експерти виділяють на 2015 р. два ключових: дворазову девальвацію гривні і велику емісію гривні. «Друкарський верстат» НБУ головним чином працює на банки - для вирішення проблеми з ліквідністю (що виникли через відтік депозитів і неповернення за кредитами) їм активно надається рефінансування. Отримані від центрального банку кредити використовуються головним чином для видачі депозитів вкладникам, так що отримані від НБУ кошти дуже швидко опиняються на споживчих ринках. Згідно зі статистикою Нацбанку, за січень-жовтень грошова маса в країні зросла на 50,3 млрд грн. (5,5%) - до 959,3 млрд. грн.

«Якщо Нацбанк хоче утримувати зростання інфляції, простимулювати зміцнення гривні і присунути курс до позначки 13 грн/$, то потрібно друкувати менше грошей. І не обрізати банківську ліквідність. За таких умов можна буде побачити оздоровлення монетарної системи», - резюмував Шапран.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35