Низка пунктів нового Порядку видачі та анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній свідчить про значний крок назад у розвитку авіаційного ринку України, повідомили avianews.com в лоу-кост Wizz Air Україна.

«Він призведе до зменшення кількості доступних маршрутів та скорочення кількості авіаперевізників, між якими пасажир може вибирати, що своєю чергою призведе до підвищення цін на квитки», - вважають в лоу-кост.

Новий порядок, на думку Wizz Air Україна, не тільки негативно вплине на жителів України, але й зробить негативний вплив на розвиток туризму та українську економіку в цілому.

«Врешті-решт, новий порядок суперечить лібералізації українського авіаційного ринку і прагненню відповідати нормам Європейського Союзу», - зазначили в авіакомпанії, додавши, що сподіваються на перегляд і коригування прийнятих правил з урахуванням інтересу всіх гравців ринку.

Розроблений Державіаслужбою порядок був затверджений наказом відомства 24 жовтня і зареєстрований у Мін'юсті 13 листопада. Остаточну версію документа для ознайомлення громадськості опублікували лише через кілька днів після реєстрації у Мін'юсті.

«Тепер шанси отримати яке-небудь призначення або право на повітряну лінію дорівнюють майже абсолютному нулю, якщо, звичайно, Ви не МАУ», - прокоментував ситуацію юрист Marchenko Danevych Андрій Гук.

Проект порядку був опублікований влітку і викликав неоднозначну реакцію ринку. У серпні заступник міністра інфраструктури Петро Пінкас заявив, що документ містить великі ризики і може мати негативні наслідки для учасників ринку».

Як вирішення Мінінфраструктури збиралося вдосконалити чинний з 2013 року порядок, який учасники ринку назвали таким, що відповідає «міжнародному досвіду».

Новий порядок віддає всю владу за видачу маршрутів чиновникам Державіаслужби і фіксує необхідність виконання перший рік рейсів у межах України, після чого авіаперевізник отримує право виконувати рейси за кордон.

Крім того, кінцевими власниками понад 50% акцій або частки будь-якого авіаперевізника для отримання права польотів за кордон повинні бути громадяни України. Таким чином, авіакомпанії з іноземним капіталом позбудуться права літати за кордон або повинні переоформити права на «Васю Пупкіна» з українським паспортом.

Однак навіть виконання цих правил не гарантує отримання права літати за кордон. Новий порядок передбачає «конкурс» заявок, в якому враховується використання раніше виданих призначень (10 балів), кількість виконаних польотів у межах України за останній рік (10 балів), розмір флоту та персоналу (по 10 балів), кількість виплачених податків (10 балів).

Таким чином, найбільший гравець на ринку авіакомпанія МАУ - може дублювати заявки інших авіаперевізників на маршрути й абсолютно законно перемагати, оскільки всі ключові бали приносять не якісні характеристики, а кількісні.

Крім того, дозволена частотність на міжнародних рейсах, якщо авіакомпанія все-таки отримає право на польоти за кордон, розраховується за формулою і дуже залежить від співвідношення міжнародних та внутрішніх рейсів.

Наприклад, якщо лоу-кост Wizz Air подасть заявку на виконання рейсів Київ-Лісабон, то в разі відсутності внутрішніх рейсів та виконання близько 50 рейсів за тиждень авіаперевізник не зможе претендувати на жодну частоту за кордон. Для цього авіакомпанії доведеться літати у Львів чи Харків мінімум двічі на тиждень, або в Одесу мінімум чотири рази на тиждень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42