Загальна сума, що виділяється державою на підтримку найбільших банків країни, становить 12,5 млрд грн. Про це заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Сума докапіталізації визначалася з урахуванням проведеного на вимогу МВФ стрес-тестування найбільших українських банків.

19 листопада Кабінет Міністрів збільшив статутний капітал державного «Ощадбанку», що входить в групу найбільших, на 11 млрд грн.

Отже, інші два банки - Укргазбанк і Укрексімбанк - отримають лише 1,5 млрд грн.

Статутний капітал «Ощадбанку» держава в цьому році вже нарощувала. На початку серпня Кабмін своїм рішенням збільшив його на 6,2 %, або на 1,073 млрд грн - до 18,302 млрд грн.

Крім того, також їм було отримано в 2014 році як мінімум 15 млрд грн рефінансування від регулятора.

«Ощадбанк» дійсно гостро потребує фінансової підтримки, про що відкрито заявляє його керівництво. На думку топ-менеджменту банку, основні причини нестачі коштів - анексія Криму, проблематичність роботи в зоні проведення АТО та завдані внаслідок цього збитки. Приміром, раніше голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний повідомив, що загальна сума докапіталізації буде «досить відчутною», але повністю адекватною з точки зору оцінки стрес-тестування очікуваних втрат, понесених банками, у зв'язку з вищевказаними подіями.

«Кримські активи сьогодні недоступні, і ми будемо компенсувати їх. І уряд як відповідальний акціонер буде проводити докапіталізацію», - заявляв він.

Але як заявив Яценюк, ці гроші повинні бути спрямовані на кредитування і підтримку ключових секторів української економіки, пише «Капітал».

Фінансисти також вважають цілком прогнозованим, що більша частина держпідтримки була виділена саме «Ощадбанку».

«Все цілком логічно, оскільки «Ощадбанк» практично завжди залучається владою для реалізації низки державних програм. Відповідно, і питання докапіталізації саме «Ощадбанку» стоїть на першому місці», - сказав директор інвесткомпанії «Фінекс Капітал» Ігор Когут.

Важливо те, що фінустанова часто кредитує за ставками нижче ринкових, у тому числі проблемні держпідприємства. Згідно з даними фінансової звітності банку, за 2012-2013 рр. він видав НАК «Нафтогаз України» понад 35 млрд грн кредитів із середньою річною ставкою близько 12% і погашенням у 2015 р.

При цьому ставка за кредитами банків для реального сектору економіки, бізнесу, набагато вища - приблизно 30 % річних, зазначає директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

У середньому кредити «Нафтогазу» становлять близько чверті всього портфеля позик банку.

Нагадаємо, показник ризику концентрації активів на цього контрагента досягав у минулому році 17 % при максимально допустимому показнику по портфелю не більше 20 %. За підсумками III кварталу 2014 р. показник кредитного ризику на одного контрагента в Ощадбанку становить 18,36 % і більша частина цього ризику - кредити «Нафтогазу». Крім того, у минулому році Ощадбанк викупив також облігації компанії з держгарантією на загальну суму 4,4 млрд грн, а це близько 13 % його портфеля боргових паперів.

Також на початку жовтня держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - оператор усіх діючих атомних станцій України - за результатами відкритих тендерних торгів вибрало «Ощадбанк» для залучення 300 млн грн і 200 млн грн кредитних коштів терміном на один рік. Ощадбанк запропонував компанії ці кошти за ставкою 22 % річних. Змушений Ощадбанк був купувати й облігації «Укравтодору», який давно загруз у боргах.

Фактично, «Ощадбанк» бере на себе ризики держпідприємств-контрагентів. «Якщо аудит покаже їх погане фінансове становище, то банку доведеться формувати резерви під 100 % таких позик», - зазначає голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

Після отримання коштів на докапіталізацію «Ощадбанк» і далі буде брати участь у схемному фінансуванні бюджету, вважає фінансовий експерт Павло Мішустін.

«НБУ не може фінансувати бюджет безпосередньо, за законом, але може фінансувати держбанки. Кредитування проблемних держпідприємств погіршує портфель банку», - говорить експерт.

У той же час директор рейтингового агентства IBI-Rating Григорій Перерва заявив, що, крім «Ощадбанку», держпідприємства з великим задоволенням кредитували й ряд інших найбільших банків, що працюють в Україні, зокрема «ВТБ» і «Сбербанк Росії».

Фінустанови, за словами експерта, приваблювала гарантія того, що держава розрахується з ними у разі виникнення фінансових труднощів у держкомпаній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103