Набір макроекономічних способів, яких може вжити Центробанк Росії, достатньо широкий для того, щоб взяти під контроль ситуацію на валютному ринку. При цьому російський регулятор може використовувати ті напрацювання, які допомогли свого часу утримати від девальвації українську гривню.

Про це в інтерв'ю агентству «РИА Новости Украина» розповів колишній в. о. прем'єр-міністра України, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов.

За його словами, нинішнє становище в РФ почасти схоже з ситуацією в Україні в 2010 році. Населення і бізнес використовують валюту для хеджування ризиків, що чинить додатковий тиск на валютний ринок.

«Населення в класичному варіанті має всього лише кілька причин для купівлі іноземної валюти. Це - лікування, навчання і поїздка за кордон. У пострадянських країнах, на жаль, вкоренилася думка, що спосіб хеджування власного капіталу - це купівля іноземної валюти», - нагадав він.

За словами екс-голови НБУ, це неправильно, оскільки потрібно не переживати з приводу зміни ціни іноземної валюти, а з приводу купівельної спроможності на вітчизняному ринку.

Він нагадав, що в Україні в подібних умовах вдалося збити ажіотаж, запропонувавши ринку альтернативні валюті інструменти.

«Тоді Україна перебувала у балансуючому стані між Європою і Росією, і загалом економіка одразу відреагувала на це. Нацбанк, який я тоді очолював, вжив заходів і був створений ряд фінансових інструментів для населення, які замінили спосіб хеджування через купівлю іноземної валюти. Як тільки населення побачило альтернативні можливості для хеджування, воно заспокоїлося. Залишилося тільки розібратися з торговельним балансом, розібратися з дефіцитом балансу і правильно провести інтервенції, для того, щоб заспокоїти ситуацію на ринку, стабілізувати гривню, що, власне, ми і зробили», - розповів політик.

Він також вважає, що наразі фінансове становище Росії краще, ніж у 1998 році, а це означає, що росіянам не варто очікувати глибокої девальвації і масового банкрутства банків.

«Зараз ситуація більш стабільна, тому я впевнений, що банківській системі Росії ніщо не загрожує. Крім того, у російського уряду вже є досвід подолання таких ринкових змін. Тому говорити про якусь там безконтрольну глибоку девальвацію я б не став», - заявив Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19