У вересні в Україні зафіксували негативне сальдо зовнішньої торгівлі через неправильну економічну політику. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«У правильному питанні, чому у вересні зафіксували негативне сальдо зовнішньої торгівлі, немає однозначної відповіді. Крім того, що сказати: ведеться неправильна економічна політика», - сказав Гончаров.

За його словами, є цілий комплекс проблем, які вплинули на значення сальдо.

«Це і девальвація, і інфляція, що розганяється, падіння ВВП і промислового виробництва. Найголовніше - ми не розширили ринки збуту. Якщо думати про розвиток експорту, то необхідно створювати в Україні експортно-кредитне агентство або корпорацію розвитку, яка працює у всіх країнах. Потрібен ще й український банк реконструкції та розвитку. Це повинно стимулювати експортну торгівлю і просування на зарубіжні ринки. Без цього платіжний баланс ми не зведемо», - вважає він.

Нагадаємо, що у вересні сальдо зовнішньої торгівлі товарами було від'ємним - мінус 0,337 млрд. дол. Тоді як попередні 4 місяці воно було позитивним і коливалося в межах 0,308-0,332 млрд. дол.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22