Військово-патріотичне об'єднання учасників АТО «Справедливість» заявляє про свою готовність боротися з проявами корупції і зловживанням у владі.

Про це в Києві повідомив голова організації, командир диверсійно-штурмової групи батальйону «Донбас» Тарас Костанчук.

До складу організації увійшли військовослужбовці, добровольці - учасники бойових дій в зоні АТО, а також активісти, волонтери, представники громадськості і підприємці, які контролюватимуть законність дій чиновників на всіх рівнях органів державної влади.

Голова ВПОУ АТО «Справедливість» зазначив, що організація не дозволить чиновникам, незалежно від належності до політичної сили, «узурпувати владу та лобіювати власні інтереси, нехтуючи потребами українців і держави».

«Незважаючи на те, ким є посадова особа - Президентом, міністром, депутатом або міліціонером, ми нікому не дозволимо узурпувати владу і використовувати посади у власних інтересах. Не діти, родичі або бізнес-партнери чиновників повинні керувати державою», - сказав Костанчук.

На його думку, парламентські вибори показали, що очищення та якісного оновлення влади не відбулося. Незважаючи на військові дії, коли щодня гинуть солдати, чиновники продовжують просувати у владні структури своїх родичів, кумів і бізнес-партнерів.

«Коли син президента і родичі інших високопоставлених стають депутатами - це несправедливо, тому виникає питання конфлікту інтересів і підозри в спробах узурпації влади», - зазначив Костанчук.

Організація докладе зусиль, щоб не дозволити перетворити вищий законотворчий орган держави - Верховну Раду України - на поле битви між політиками та олігархами за «портфелі» і сфери впливу. Парламент повинен займатися законотворчою діяльністю в інтересах держави та українського народу, а не в інтересах окремих політиків й олігархічних кланів.

Костанчук зазначив, що сьогодні в Україні два вороги - зовнішній, з яким наші солдати воюють на сході, але не менш загрозливий внутрішній ворог - чиновники, яких народ довів до влади ціною власного життя, продовжують займатися лобіюванням власних інтересів.

«Ми ще не встигли повернутися з передової, де захищаємо кордони держави, а чиновники вже про нас забули. Вони продовжують нехтувати своїми прямими обов'язками й обіцянками. Тим, хто привів їх до влади і пройшов у боях від Майдану до Іловайська, доводиться тижнями оббивати бюрократичні пороги, щоб отримати відмітку про участь у бойових діях у зоні АТО», - підкреслив він.

Як вважають в організації, вимоги українського народу на Майдані про негайне оновлення влади, очищення її від злочинців і корупції, продовжують ігноруватися. Бюджетні кошти, виділені на підтримку української армії, розкрадаються, немає дієвих соціальних виплат для учасників АТО, процвітає хабарництво в органах державної влади.

«Аморальними і злочинними можна назвати дії чиновників Міноборони, які намагаються красти при тендерах для армії. В той час, коли волонтери останню сорочку з себе знімають, забезпечуючи військових і добровольців на передовій. Не покарані високі чини, внаслідок бездіяльності яких загинули військові та добровольці під Іловайськом», - зазначив голова організації.

Констанчук звернув увагу на відсутність дій в напрямі очищення судової влади. Не виконується закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Судді, які повинні бути відсторонені від своїх посад, продовжують виносити вироки і рішення, керуючись не законами, а власною вигодою.

Незважаючи на заяви про очищення правоохоронних органів, продовжується практика замовних кримінальних справ не тільки на місцевому рівні, але й на рівні Головного слідчого управління МВС України.

ВПОУ АТО «Справедливість» зазначає, що у співпраці з іншими громадськими організаціями та активістами здійснюватиме контроль за виконанням чиновниками прямих обов'язків на всіх рівнях органів державної влади. Винні у порушенні закону чиновники, незалежно від статусу і рівня, відповідатимуть перед законом і українським суспільством.

«Ми змусимо правоохоронні органи відповідно реагувати на подібні дії та ініціювати притягнення до відповідальності чиновників за злочинні дії. Для швидкого реагування організація буде здійснювати моніторинг звернень, запитів та скарг громадян щодо дій державних органів через call-центр», - повідомив Костанчук.

Він підкреслив, що залякати і чинити тиск на учасників організації не вдасться. «Ми знаємо, що таке справедливість і в ім'я чого щодня ризикуємо своїм життям, захищаючи Батьківщину. Досвіду, сил і вміння нам вистачить!» - підкреслив голова ВПОУ АТО «Справедливість».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212