На курсі валют заробляють банки. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив під час круглого столу «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення України?» директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«У нас на сьогодні панування фінансової системи над реальною економікою. Хто винен у тому, що «розігнали» курс? Я вважаю - банки. Хто вийшов на валютний ринок з величезним масивом гривень і скуповує долари? Це банки. Пересічний громадянин ні до чого», - зазначив експерт.

«Заробляє не той, хто вміє прогнозувати курс, а той, хто впливає на цей курс. А впливають на нього великі «гравці», великі банки. Спосіб тільки один - відкрити «обмінник» і на операціях купівлі-продажу заробляти комісію. Великі банки не вловлюють курс, вони заробляють на своїй комісії, продаючи валюту фізичним та юридичним особам, беручи участь у цих угодах», - пояснив Гончаров.

При цьому експерт зазначив, що такий спосіб заробітку не збагатить банки.

«Обсяг гривні збільшився від 70 до 75% - це пропозиція на ринку. А пропозиція долара впала від 10 до 15%. Банкіри сьогодні купують валюту, тихо сидять і насолоджуються зростанням долара або євро. Але головне - вони від цього не стануть багатшими, а люди навколо них стануть значно біднішими. Банківська система почуває себе тоді добре, коли добре себе почуває економіка. Не можна бути щасливим на острові, коли навколо океан нещастя», - наголосив економіст і додав, що цю систему необхідно змінювати.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36