Українці не вірять фінансовим інституціям країни і не вкладають кошти в реформування економіки. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив під час круглого столу «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення України?» директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«Враховуючи, як розганяються зараз інфляція і девальвація, то довіра громадян до фінансових інституцій сильно підірвана», - констатував експерт.

Гончаров зазначив, що згідно з планами коаліційної угоди, Україні необхідно суттєво збільшити ВВП уже наступного року.

«За стратегією 2020, потрібно підняти ВВП до 975 мільярдів доларів. Торік бюджет склав один трильйон 475 мільярдів гривень. Плюс на цей рік було додано десь 50-75 мільярдів. Умовно ми говоримо про півтора трильйони гривень. Якщо за нинішнім курсом розділити на 15, то це десь 100 мільярдів доларів. Щоб вийти на показники наступного року - потрібно в 7,7 разу підняти ВВП країни», - уточнив експерт.

При цьому Гончаров підкреслив, що головним джерелом фінансування реформ можуть бути кошти українців.

«Для проведення реформ потрібно зрозуміти, звідки брати «довгі» гроші. Заощадження громадян - це джерело довгих грошей. Проводити без довгих грошей реформи - нереально», - зазначив Гончаров.

Експерт також наголосив, що «для реалізації амбітних завдань зі зростання ВВП потрібна й інфраструктура». І нагадав, що плани зі створення в Україні корпорації розвитку, що передбачає створення українського банку реконструкції та розвитку, а також експортно-кредитного агентства, поки не були реалізовані.

 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27