Фінансово-економічний блок уряду повинен систематизувати свою роботу. Як передає кореспондент ForUm'у, таку думку в ході круглого столу на тему «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення України?» висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«Потрібно систематизувати і зробити комплексною роботу фінансово-економічного блоку України. Сьогодні Нацбанк, Мінекономрозвитку і Мінфін працюють як лебідь, рак і щука. Кожен щось робить у своєму сегменті, а у підсумку ці мозаїчні рішення в одну картинку не складаються», - зазначив Гончаров.

Експерт пояснив, що нинішні методи роботи уряду з регулювання фінансової системи країни не працюють.

«Нацбанк начебто відповідає за інфляцію, але ми знаємо, що швидкість обігу грошей падає, споживчий попит взагалі обвалився. Як у цій ситуації може зростати інфляція? Повинна бути дефляція. Як бачимо - монетарними заходами вирішити питання утримання інфляції не доводиться. Тому що Кабінет міністрів розганяє цю інфляцію шляхом підвищення вартості тарифів природних монополій - газ, електроенергія, вода. Ці показники всепроникні. За останні 10 років споживчі ціни в цьому сегменті зросли на 100 %, а ціни на тарифи - від п'яти до дев'яти разів», - уточнив Гончаров.

На думку експерта, в країні потрібно створити єдиний центр, який би акумулював всі дії у фінансово-економічній сфері України.

«Є пропозиція створити головний економічний центр в країні на базі Мінекономрозвитку. Назвати, наприклад, міністерством планування і розвитку. Тому що на сьогоднішній день без середньострокового стратегічного планування не можна далі вести роботу з реформування», - сказав Гончаров.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50