З початку року Україна втратила сьому частину прямих іноземних інвестицій (ПІІ), пише «Капітал».

На 1 жовтня обсяг вкладень акціонерного капіталу в українську економіку, накопичений з моменту початку інвестування, становив $48,5 млрд, повідомила Державна служба статистики. При цьому на 1 січня обсяг накопичених інвестицій досягав $56,9 млрд.

За дев'ять місяців відтік капіталу зарубіжних інвесторів становив $10,3 млрд, тоді як прийшло за цей період трохи більше $1,9 млрд. Це означає, що з початку року портфель ПІІ схуд на $8,4 млрд.

Спираючись на дані Держстату, підсумки ІІІ кварталу поточного року можна сміливо назвати одними з найбільш гнітючих для країни в плані інвестиційних втрат. Такого відтоку ПІІ не було навіть вісім років тому, коли Україна, як і весь світ, переживала фінансову кризу, що ознаменувалася для нашої країни рецесією і девальвацією гривні. Знецінення національної валюти цього разу мало на ПІІ більш відчутний тиск. Як сказано у звіті Держстату, $9,4 млрд з $10,3 млрд скорочення акціонерного капіталу відбулося саме через курсову різницю.

При цьому чистий відтік інвестицій без урахування девальваційних втрат становив $967 млн.

За інформацією видання, поряд зі стрімким виведенням коштів з України обсяг нових надходжень залишається низьким. Як зазначив керівник групи корпоративних фінансів і M&A компанії EY в Україні Владислав Остапенко, інвестори очікують стабілізації політичної ситуації в Україні, перш ніж вкладати у нашу країну кошти.

Надія на відновлення довіри інвесторів була після президентських виборів. Проте воєнний конфлікт у Донецькій та Луганській областях нівелював таку можливість. Як пише видання, в уряді схильні звинувачувати у цьому третю силу. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в одному з виступів заявив, що нестабільність на Донбасі на руку російській стороні, зацікавленій у відході інвесторів з України взагалі і Донбасу зокрема.

Воєнні дії і ризик повномасштабної війни відлякують від ведення бізнесу в Україні як наявних, так і потенційних інвесторів. Втім, було б несправедливо списувати всі невдачі виключно на ситуацію на Донбасі. Фактором для бізнесу, що насторожує не менше, в останні півроку були дії Національного банку, впевнена виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ганна Дерев'янко. У ІІІ кварталі особливо болючими для підприємців стали нововведення НБУ у сфері валютного регулювання і спроби заборони розрахунків щодо імпортних операцій без ввезення товару на територію України. Крім того, за словами Дерев'янко, бізнес не відчув реформ, заявлених владою. До того ж посилилася корупція. У зв'язку з цим, за словами Дерев'янко, члени їхньої асоціації пропонують новій владі після формування уряду сконцентруватися на таких напрямах, як, наприклад, виконання зобов'язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, проведення судової реформи, боротьба з корупцією, скорочення витратної частини бюджету в частині ефективності держвидатків і проведення податкової реформи.

Як пише видання, про необхідність реформ постійно нагадують уряду і західні партнери, на яких так розраховують у Кабінеті Міністрів. Як заявила раніше міністр торгівлі США Пенні Прітцкер, Україна може розраховувати на західний капітал, в тому числі і від Вашингтона, але тільки після проведення реформ. Причому починати потрібно вже зараз. Інша справа, що без врегулювання ситуації на сході країни найближчим часом до реформ справа може не дійти. «Цей конфлікт дійсно є стримуючим фактором для надходження нових інвестицій, а також негативно позначається на впровадженні необхідних реформ, адже фокус влади у 2014 р. насамперед спрямований на поліпшення ситуації та протидію зовнішній агресії», - сказано у висновках ЄБА.

Незважаючи на критичну ситуацію з інвестиціями, в Адміністрації Президента досить оптимістично оцінили нові надходження іноземного капіталу в країну. Як випливає з програми реформ Президента «Стратегія-2020», за п'ять років чистий притік прямих іноземних інвестицій в Україну становитиме $ 40 млрд. Правда, поки програма-мінімум для влади - не стільки примножити капітал, скільки зупинити відтік уже накопиченого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20