Український уряд не робить нічого для підтримки розробок у сфері енергоефективності. Таку думку в коментарі Forum'у висловила генеральний директор ТОВ «Управлінська компанія Спілки власників житла України» Ольга Пальчикова-Козуб, коментуючи пропозицію Мінекономрозвитку щодо скасування пільг у сфері енергозбереження.

«Всі угоди призведуть до імпорту. На розвиток структури, що сприяє науковим розробкам з альтернативних джерел енергії, не виділяється ні копійки», - зазначила Пальчикова-Козуб.

«Все прогресивне людство, наприклад більшість європейських країн, вже кілька десятиліть успішно застосовують альтернативну енергетику не тільки на підприємствах, але і в побуті. Використання енергозберігальних технологій відразу вирішує ці дві головні проблеми - забезпечення безкоштовною, відновлювальною енергією, при цьому не завдає жодної шкоди навколишньому середовищу. Впроваджувати енергозберігаючі технології в Україні можна, оскільки у неї багатий асортимент подібного обладнання, що пропонує сучасний ринок України. Єдиний момент, який заважає швидкому та ефективному переходу на енергетику майбутнього - це неготовність уряду зробити перший крок у бік прогресу», - наголосила експерт.

«З набуттям чинності закону про «зелений» тариф в Україні намітилися відчутні зрушення у розвитку альтернативного сектора енергетики. В Україні реалізовані великі енергетичні проекти на основі альтернативних, поновлюваних джерел енергії, побудовані і успішно експлуатуються нові сонячні та вітроелектростанції, планується збільшення їх потужності. Незважаючи на це, частина енергії з альтернативних, відновлюваних джерел в сумарному виробництві залишається незначною, а показники енергоефективності в Україні залишаються одними з найнижчих у світі», - пояснила Пальчикова-Козуб.

При цьому вона зазначила, що українські реалії у сфері енергоефективності залишаться низькими і в осяжному майбутньому.

«Причина цього криється в орієнтованості державних програм у сфері розвитку альтернативних енергетичних технологій на підтримку, в першу чергу, великого бізнесу. Реалізація альтернативних енергетичних проектів компаніями малого та середнього бізнесу, як правило, стикається з цілою низкою ризиків, обумовлених як інноваційністю проектів, так і відсутністю державної підтримки, що враховує українську специфіку. Постановою Кабміну від 14 травня 2008 року №444 передбачено тільки звільнення від ввізного мита та обкладення ПДВ операцій з ввезення на митну територію України енергозберігальних матеріалів, обладнання і комплектуючих виробів. І все. Це черговий обман», - підсумувала експерт.

Нагадаємо, Мінекономрозвитку оприлюднило на своєму сайті розроблений ним проект постанови Кабінету Міністрів України, який передбачає скасування 32 урядових постанов, прийнятих в 2008-2014 роках і пов'язаних з ввезенням на митну територію України енергозберігальних матеріалів, обладнання, механізмів і комплектуючих. Згідно з документом, підприємства і компанії, що займаються імпортом, виробництвом і реалізацією енергозберігальних матеріалів та обладнання, пропонується позбавити діючих сьогодні «податкових канікул» і пільгових ставок оподаткування.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом