Встановлення валютних привілеїв може мати підтекст. Таку думку Forum'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи постанову НБУ №712.

«Думаю, тут два боки медалі. З одного боку, це рішення може бути спрямоване на залучення інвестицій в країну. Хоча, на цей момент про притік інвестицій складно говорити. Поки в країні війна, жоден інвестор до нас не заходитиме», - зазначив він.

Пінчук припускає, що встановлення валютних привілеїв може мати й зовсім інші цілі.

«Це може бути яскравим прикладом лобізму окремих компаній, вплив тих же західних фінансових інститутів», - підсумував він.

Нагадаємо, 6 листопада НБУ прийняв постанову №712 «Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України». Ключове положення цього документа - звільнення від контролю за своєчасністю розрахунків за експортно-імпортними операціями інвесторів або їхні представництва в Україні, які працюють за угодами про розподіл продукції.

Згідно з пунктом 2.1 розділу 2 «Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями», виручка резидентів підлягає зарахуванню на їхні рахунки в банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати оформлення договору на продукцію, яка експортується (у разі експорту робіт (послуг, прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності).
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61