Уряд і Нацбанк заганяють фінансову систему в труну. Таку думку Forum'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи величезний відтік депозитів з банківської системи України.

«До такого відтоку депозитів призвело абсолютно невміле керівництво НБУ», - заявив він.

Пінчук зазначив, що люди сьогодні не довіряють банківській системі. «Вони турбуються і про те, що в економіці відбувається, і воєнна ситуація лякає. Дуже багатьох лякає, що банки валяться, вводяться тимчасові адміністрації. А що відбувається з гривнею? НБУ не утримує курс», - додав парламентарій.

«Народ не довіряє більше нічому. Нинішній уряд і глава НБУ весь час роблять необдумані кроки, вони виявилися не готові розробити антикризову програму. Вони заганяють фінансову систему в труну», - підсумував він.

Нагадаємо, у 2011-2013 роках, коли Національний банк України очолювали Сергій Арбузов та Ігор Соркін, обсяг вкладів населення в банках зріс більш ніж на 60%, причому переважно за рахунок довгострокових вкладів у гривні. Вкрай низька інфляція в поєднанні з високими процентними ставками за депозитами та фіксованим курсом гривні дозволили заробити українським вкладникам. З урахуванням того, що у 2011-2013 роках середні ставки за гривневими депозитами становили 20-22% річних, поклавши в банк 10 тис. грн на початку 2011 року, через три роки можна було забрати вже понад 17 тис. грн, які не зазнали інфляції і девальвації.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46