На доплати вчителям не вистачить грошей у місцевих бюджетах. Таку думку висловив Forum'у економіст Владислав Старинець.

«У місцевих бюджетів будуть такі ж проблеми з дефіцитом, як і в усієї країни. Грошей фізично просто не вистачить на ті доплати вчителям, про які йдеться», - зазначив він.

На думку економіста, кошти для виплати добавок учителям можуть бути взяті з нових податків.

«Нові податки на нерухомість, про які йтиметься, залишать у місцевих радах. Вони будуть зацікавлені, щоб знімати максимальну кількість грошей з власників нерухомістю, щоб мати можливість розплачуватися з учителями», - припустив Старинець.

«Але враховуючи, що у нас все повільно відбувається у країні - має бути ухвалений закон, проведена інвентаризація, оцінка. Тому до вчителів ці гроші доходитимуть вкрай повільно і явно не в ті терміни, які планувалися. Саме тому, що у нас така система. Будь-які нововведення у нас «пробуксовують» через масу лазівок, які важко прибрати одним законопроектом або вольовим рішенням», - наголосив економіст.

Нагадаємо, 6 листопада глава Міністерства освіти і науки Сергій Квіт заявив, що працівникам освіти був зроблений «крок назустріч» у питанні 20%-ї доплати за престиж праці вчителя. При цьому ці виплати покладені на місцеві бюджети.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23