НБУ не має в ручному режимі визначати, які банки необхідно ліквідувати. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Не можна в ручному режимі визначати, який банк має право на життя, а який - ні. У світовій практиці відбувається так: якщо банк не може виконувати свої зобов'язання перед клієнтом, то він виставляється на продаж. Його купує інший комерційний банк або держава через націоналізацію», - пояснив Новак.

«У нас чомусь прохання від будь-якого власника банку про рефінансування задовольняється НБУ. При чому без будь-яких критеріїв: які суми, кому видавати, чому одним більше, іншим менше, а третім взагалі нічого. Тобто бездумно друкують гривні і роздають їх через рефінансування банкірам. А банкіри ці гроші використовують не для оздоровлення структури, а йдуть на валютний ринок і підсилюють девальвацію», - пояснив експерт.

Нагадаємо, що перший заступник глави НБУ Олександр Писарук заявив про те, що в Україні скоротиться велика кількість банків. «Більше 100 (банків - Ред.) з економічної точки зору Україні не потрібно», - вважає він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20
Теги