Влада поставила пенсіонерів, які проживають на територіях, непідконтрольних владі, перед вибором: кинути будинок або померти з голоду, пише «Комсомольська правда в Україні».

Видання нагадує, що Міністерство соцполітики оголосило: право на виплати мають тільки ті, хто дійсно є переселенцем із зони АТО і реально постійно перебувають у «мирних містах».

«Я поясню, чому сьогодні виникла необхідність вести облік внутрішньо переміщених осіб: зараз виникло таке явище, як «пенсійний туризм». Тобто люди просто виїжджають, отримують пенсію за межами цього регіону, а потім повертаються, і ми не знаємо, хто ці люди, чому вони повертаються у зону АТО і в яких подіях вони задіяні. Якщо в місячний термін вони не звернуться і не отримають таку довідку, вони не отримають пенсій та соціальних виплат», - оголосила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Нововведення торкнеться тих, хто вже встиг перевести пенсії на нове місце, від них протягом місяця чекають довідку про тимчасове проживання. В іншому випадку виплати припинять.

«Ті, хто хочуть отримувати пенсії і соцвиплати, зобов'язані взяти довідку переселенця до 1 грудня. У довідці буде зазначено місце їх проживання і адресу, куди будуть перераховані кошти поза зоною АТО», - підкреслила міністр.

При цьому тонкощі процедури отримання необхідної довідки міністр не озвучила.

Видання зазначає, що кількість пенсіонерів, які зможуть зареєструватися і отримувати пенсії на новому місці, фахівці поки не можуть назвати.

«Що говорити, якщо навіть за старими правилами документи змогли подати тільки 20% пенсіонерів Донецької області. Якщо копнути глибше, виявиться, що для пенсіонерів приготували практично нездійсненне завдання. Ще на початку жовтня міністри прийняли постанову про облік «переміщених осіб». Відповідно до нього всі, хто переїхав, зобов'язані відправитися спочатку в управління ДержНС, а потім - у Фонд соціального забезпечення. Втім, особистої присутності мало. Потрібні і ті місцеві жителі, які селять біженців у себе. Від господарів житла на «мирній території» потрібна присутність головного квартиронаймача з заявами і копіями паспортів всіх прописаних у квартирі про те, що вони не заперечують, що переселенець із зони АТО живе разом з ними. На цьому бюрократія не закінчується. Чекайте, що протягом двох тижнів за адресою навідається уповноважена людина з ЖЕКу або сільської ради - перевірити, чи дійсно живе тут переселенець з сходу країни. Але і особистого візиту фахівця буде недостатньо: потрібно ще свідчення двох сусідів та їх копії паспортів. У якості «бонусу» за муки в разі успіху процедури держава зобов'язується сплачувати разом з пенсією ще й 884 гривні в місяць. Навіть при таких розкладах у соцфондах найближчих до зони АТО міст вже вишикувалися гігантські черги», - йдеться в матеріалі.

«Я зайшов вчора, на вулиці вже записувалися на післязавтра. Якщо робити все за правилами, людям явно не вистачить відведеного місяця», - повідомив колишній металург з Донецька Леонід Стаценко.

«Поки фахівці шукають в діях уряду «хитрий план» (наприклад, виманити на вільні території якомога більше жителів і брати Донецьк або спровокувати повстання і мітинги в «республіці»), самі пенсіонери ще не до кінця зрозуміли весь жах ситуації. Більшість сподіваються, що це якесь непорозуміння...» - зазначає газета.

За даними видання, в пенсійних фондах та фондах соціального забезпечення хапаються за голову: що робити з тими, хто приходить переоформлятися, незрозуміло.

«Нам обривають телефони вже третій день, - скаржаться в Пенсійному фонді Краматорська. - А що відповідати пенсіонерам, ми не знаємо. У нас є постанова Кабміну, але там немає роз'яснень про те, які саме довідки приймати. Знаємо тільки, що треба йти в соцзабезпечення. Ось це і говоримо».

У свою чергу, легітимний мер Донецька Олександр Лук'янченко в корені не згоден з постановою Кабміну.

«Люди не можуть виїхати. За шість місяців пенсію переоформили на інших територіях лише 38 тисяч 622 пенсіонери міста Донецька з 272 тисяч. Це практично десята частина. Люди у віці 70 років і вище не зможуть виїхати і не зможуть переоформити пенсію», - сказав Лук'янченко в ефірі одного з українських телеканалів.

За словами мера, незважаючи на війну, Донецьк продовжує відраховувати гроші до держбюджету. Справно йдуть кошти і в Пенсійний фонд. Тільки за останні 10 місяців туди обласний центр перерахував майже вісім мільярдів гривень.

Як вирішувати проблеми, що виникли, мер не знає. Каже: свої фінансові обов'язки перед країною Донецьк виконав у повному обсязі. Черга - за державою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149