Учасники коаліційних переговорів від п'яти політичних сил, які подолали 5-відсотковий бар'єр, узгодили протокол, який передбачає принципи формування коаліції та уряду.

Відповідно до тексту протоколу, оприлюдненого 11 листопада, суб'єкти переговорів узгодили, що коаліційна угода міститиме три розділи: загальні положення (принципи), регламент діяльності коаліції, напрями діяльності (зміст реформ: короткострокові (пріоритетні) та середньострокові), передає Укрінформ з посиланням на 5 канал.

Згідно з документом, коаліційна угода становитиме основу для програми діяльності майбутнього уряду.

Щодо членства у майбутній коаліції в протоколі зазначено, що до участі в коаліції (яку формують «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка» і «Самопоміч») запрошені також Радикальна партія Олега Ляшка та партія «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

«Членами майбутньої коаліції не можуть бути представники політичного об'єднання «Опозиційний блок» і депутати, які голосували за закони 16 січня», - йдеться в протоколі.

Крім того, під час консультацій учасники переговорів вилучили з документа пункт, який передбачає, що депутати можуть бути учасниками коаліції тільки за окремим рішенням ради коаліції. Такі депутати не увійдуть до ради коаліції.

Крім того, протокол передбачає, що керівними органами коаліції є збори коаліції та рада коаліції.

Від кожної фракції до складу ради коаліції входять троє представників, один з яких має бути головою фракції.

Кожна фракція в раді коаліції має один голос.

«Рада коаліції приймає рішення 3/4 голосів. Має бути визначено перелік питань, рішення щодо яких приймається консенсусом», - йдеться в документі

Стосовно принципу формування складу Кабінету Міністрів у протоколі передбачено:

«Прем'єр-міністр формує склад уряду на основі консультацій з парламентською коаліцією і несе персональну відповідальність за його роботу. Особи не можуть бути призначені на посади за квотним принципом».

Документ також передбачає, що міністри самі підбирають собі заступників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом