У державному бюджеті України на 2015 рік робиться ставка не на внутрішні резерви, а на борговий ресурс. Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Судячи з першої чернетки, як я розумію, державного бюджету на 2015 рік новий-старий уряд запланував збільшення дефіциту бюджету на третину порівняно з цим роком. Також планують збільшити розмір граничного рівня державного боргу, який буде більше трильйона гривень. Це означає, що ставка робиться не на пошук внутрішніх резервів, перекриття корупційних та офшорних схем і т. д., а на боргові ресурси», - сказав Новак, зазначивши, що так діяли всі попередні склади уряду.

На його думку, така економічна політика не є ефективною.

«Тобто це буде так: давайте почекаємо перший квартал, а потім другий і третій, а далі якось буде. Це принцип політичної безвідповідальності за майбутнє, на жаль, залишився головним у роботі чинного уряду. Як і залишилися ті ж принципи державно-економічного управління. А саме, принципи ручного управління. Я знаю про це, оскільки бюджетного процесу практично немає. Він не був початий в серпні, як це передбачено законом», - нагадав він.

«Бюджет формувався похапцем, на колінах. Навіть нардепи, які повинні його розглянути, проаналізувати, внести правки та пропозиції отримали його перед самим розглядом у парламенті. Дані бюджету ховалися до останнього моменту, хоча мова йде про публічні фінанси. Їх формуємо тільки ми, платники податків, тому ми маємо право бачити наміри уряду щодо формування головного фінансового документа. У нас повинна бути можливість дати оцінку йому. Але такої можливості не мали навіть нардепи, тому констатуємо, що методи роботи не змінилися. Хочеться сказати щось оптимістичне, але для цього повинен бути фундамент або хоча б цеглинка правильних управлінських рішень, за яку можна зачепитися. Але такої цеглинки не видно ні в роботі уряду, ні тим більше в роботі НБУ», - пояснив свою позицію він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38