Колишній прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчилль пропонував США завдати ядерного удару по СРСР. Про це стало відомо з розсекречених документів ФБР, які оприлюднила The Daily Mail.

Як йдеться в матеріалі, британський політик вважав попереджувальний удар єдиним із можливих способів впливу на Йосипа Сталіна.

За інформацією видання, у 1947 році Черчилль звернувся до сенатора від Республіканської партії Стайлза Бріджеса з проханням переконати президента США Гаррі Трумена завдати ядерного удару по Кремлю. Британський політик розраховував, що після цього СРСР перестане становити загрозу для Заходу, пише Lenta.ru.

На той момент СРСР ще не провів випробування першої атомної бомби і, як вважає газета, не зміг би протистояти ядерному удару. Вибух першої радянської атомної бомби РДС-1 потужністю 22 кілотонни стався у серпні 1949 року на Семипалатинському полігоні в Казахстані.

Вінстон Черчилль керував британським урядом з 1940 по 1945 рік. Однак незадовго до закінчення війни він програв вибори, поступившись Клементу Еттлі. У 1951 році Черчилль повернувся на пост прем'єр-міністра Великобританії і займав цей пост до 1955 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом