Міністерство культури України прийняло рішення про перенесення Луганської державної академії культури і мистецтв та Донецької державної музичної академії імені С. Прокоф'єва з міст Луганська і Донецька в місто Київ. 

Як повідомили ForUm'у в прес-службі відомства, відповідне рішення прийнято «з метою забезпечення можливості студентам і викладачам зазначених академій продовжити навчання і роботу у вищих навчальних закладах на контрольованих територіях».

У сфері управління Мінкультури перебувають два зазначені навчальні заклади, а також Луганський та Донецький державні цирки.

«Міністерством протягом жовтня здійснено прийом заяв від співробітників, асистентів-стажистів та студентів згаданих навчальних закладів щодо їх переведення в інші вищі навчальні заклади, які перебувають у сфері управління Мінкультури», - йдеться в повідомленні.

За поданням відомства також прийняті урядом зміни до постанови №65, які після набуття  чинності дозволять здійснити відповідний перерозподіл коштів для виплати стипендій та заробітної плати переведеним особам.

«Наразі здійснюються відповідні процедури, пов'язані з необхідністю внесення змін в статутні документи, перереєстрації в органах Казначейства і т. п.», - пояснили в Мінкультури.

Згідно з наказом Міністерства від 22 жовтня №708/1/17-14 з Філіпповим В. припинено дію контракту - його звільнено з посади ректора Луганської державної академії культури і мистецтв.

Фінансування діяльності згаданої академії припинено з вересня.

«Питання подальшого функціонування Луганського і Донецького державних цирків також буде вирішуватися у відповідності із згаданою постановою уряду»,- запевнили у відомстві.

Всі інші установи культури на тимчасово неконтрольованих територіях є комунальними. Зокрема, Луганська обласна філармонія знаходиться у сфері управління Луганської обласної державної адміністрації. Таким чином, рішення про її переміщення приймається саме цим органом державної влади.

Також в Мінкультури повідомили, що С. Чуйков, фото якого розміщено на офіційному сайті голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля, не є викладачем Луганської державної академії культури і мистецтв.

Як повідомляв ForUm, напередодні голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль вимагає від Міністерства культури перевести Державну академію мистецтв і культури з Луганська на контрольовану Україною територію.

«Наші неодноразові звернення до Міністерства культури України з проханням перенести Луганську державну академію мистецтв і культури з окупованого міста на контрольовану Україною територію залишаються безрезультатними, - заявив Москаль. - Мало того, що ці блазні від культури постійно виступають кордебалетом на всіляких заходах ЛНР, пишуть їм гімни і прославляють «великі звершення», - минулого тижня вони виступили на «коронації» Плотницького, розважаючи «почесних гостей» своїм «високим мистецтвом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом