Припинення соціальних виплат поставить на межу виживання українців, які проживають на територіях, непідконтрольних силовикам. Таку думку висловив Forum'у політичний експерт Юрій Кочевенко.

«Те, що це ставить людей на межу виживання - це очевидно. І членам НЗФ це буде представлено як бажання убити народ Донбасу. Нашою владою це представляється як небажання жодними способами потурати НЗФ», - зазначив Кочевенко.

На думку політолога, роздача представниками ДНР і ЛНР гуманітарної допомоги тим, кого український уряд позбавить соцвиплат, зробить із них героїв.

«Тепер це ніби як проблеми влади так званої ДНР. Але це наші люди, яких ми фактично «віддали». Якщо у бабусі в Донецьку була пенсія 1200 гривень на місяць, то як їй завтра йти купувати продукти, ліки? Залишається тільки сподіватися на ДНР і ЛНР, які, можливо, дадуть їй тарілку супу. Або на росіян, які завезуть гуманітарну допомогу, дадуть баночку валідолу. Тобто - ми кидаємо цих людей напризволяще. І вони будуть, з репутаційної точки зору, виставляти себе як рятівники, організовуючи якісь громадські їдальні, розносячи гуманітарну допомогу тощо», - пояснив Кочевенко.

Політолог також зазначив, що гроші, призначені для соціальних виплат, не можуть надходити безпосередньо на непідконтрольні території.

«Те, що гроші дістануться терористам, що вони будуть стояти і грабувати людей - можливо, але складно собі уявити. Ті, хто не переселився з територій, підконтрольних бойовикам, якимось чином добираються до населеного пункту, підконтрольного владі, і там за своїми документами отримують пенсію або допомогу. Після чого повертаються додому, на територію, підконтрольну НЗФ. На цій території ніяких виплат не проводиться, ніякі кошти туди не завозять, і прямо туди ці гроші потрапити не можуть. Ці кошти можуть потрапити туди, якщо бандити на своїх КПП ці гроші у людей відбиратимуть. Але, незважаючи на всю «демонізацію» образу, складно уявити, що вони опустяться до відбирання пенсій», - сказав Кочевенко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що соціальні виплати для громадян України на територіях Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем так званих «народних республік», заблоковані, і не будуть здійснюватися урядом до того моменту, коли території знову повернуться під контроль України.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51