НАК «Нафтогаз України» отримала від ВАТ «Газпром» платіж за послуги транзиту російського газу через територію України. Про це повідомила прес-служба компанії.

Водночас у прес-службі не уточнили, чи буде держхолдинг повертати відправнику всю суму платежу чи її частину згідно з ціною газу за розрахунками НАК. За інформацією прес-служби, відповідну заяву компанія оголосить пізніше, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, за словами офіційного представника концерну Сергія Купріянова, ВАТ «Газпром» заплатив НАК «Нафтогаз України» за послуги щодо транзиту газу.

Нагадаємо, раніше в «Газпромі» пояснили, що оплата транзиту російського газу через Україну спіткнулася об цінову суперечку двох країн: ставка транзиту прив'язана до ціни на газ, і, прийнявши певну ставку транзиту, сторона визнає певну ціну газу. А це обов'язково буде використано проти неї в суді.

7 листопада Президент України Петро Порошенко поскаржився Меркель на несплату «Газпромом» транзиту.

31 жовтня в Брюсселі були підписані базові умови поставок російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі. Так, НАК «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

29 жовтня Рада Федерації РФ схвалила закон, який надає ВАТ «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу НАК «Нафтогаз України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26