Amnesty International звинуватила українських силовиків і ополчення в загибелі мирних жителів на Донбасі. Про це заявив Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

«Як українські урядові, так і сепаратистські сили повинні негайно припинити застосування нападів невибіркового характеру в порушення законів війни», - сказав він.

«Постійні випадки загибелі цивільного населення, які ми задокументували, є передбачуваним результатом таких нападів. Це не можна пробачити - винні з обох сторін повинні бути притягнуті до відповідальності», - додав він.

Під час дослідницької місії в кінці вересня і на початку жовтня Amnesty International задокументували понад 20 смертей з боку цивільного населення внаслідок обстрілу і ракетних ударів у східних містах України: Донецьку, Маріуполі, Дебальцевому.

«Більшість смертей в житлових кварталах стали результатом невибіркових обстрілу з боку нападників, які використовували зброю, низька точність якої не дозволяла забезпечити відмінності між цивільними і військовими цілями», - йдеться в заяві організації.

В Amnesty International зазначили, що в більшості жертв серед мирного населення винні саме українські силовики.

«Найбільшу кількість жертв було знайдено на підконтрольних сепаратистами територіях в Донецьку, і їхні смерті, найбільш ймовірно, були викликані українськими силами, однак сепаратисти виявилися відповідальними за кілька смертей в Авдіївці та Дебальцевому, в зонах, контрольованих українським урядом», - додали в організації.

«Обидві сторони конфлікту несуть відповідальність за сформовану практику невибіркових атак на густонаселені пункти. Незважаючи на те, що вони фактично вбивали цивільних осіб, наносили поранення і знищували житлові будинки, створюється враження, що воля і бажання покласти цьому край - украй незначні», - сказав Дальхузен.

Відзначається, що обидві сторони в конфлікті порушили заборону, застосовуючи некеровані міномети і ракети, які не можуть бути прицільно і точно спрямовані в густонаселених мирними жителями районах.
Крім того, розміщуючи війська, озброєння та інші військові об'єкти в житлових районах, українські урядові і сепаратистські сили не змогли вжити всіх можливих заходів для захисту цивільного населення, наражаючи на небезпеку мирних людей на порушення законів війни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51