Президент Росії Володимир Путін заявив, що в кризові моменти виникає відчуття, що політика превалює над економікою при визначенні світових цін на енергоресурси.

«Політична складова в цінах на нафту також завжди присутня, - зазначив він в інтерв'ю китайським ЗМІ. - Більш того, в деякі кризові моменти виникає відчуття, що в ціноутворенні на енергоресурси якраз і превалює політика».

Іншим негативним чинником, що впливає на ціни, Путін назвав відсутність чіткого прямого зв'язку між фізичними ринками нафти і фінансовими майданчиками, на яких ведеться торгівля.

«При цьому активно використовуються похідні інструменти, які багаторазово підсилюють волатильність нафтових цін, - зауважив президент. - Такий стан речей, на жаль, створює умови для спекулятивних дій і, як наслідок, для маніпулювання цінами залежно від чиїхось інтересів».

Говорячи про об'єктивні причини зниження ціни на нафту, Путін нагадав про уповільнення темпів зростання економіки, а значить, і енергоспоживання в цілому ряді країн.

«Крім того, як стратегічні, так і комерційні запаси нафти в розвинутих країнах знаходяться на рівні історичних максимумів. Позначаються і новації в технології видобутку нафти, які призвели до появи нових обсягів вуглеводнів на регіональних ринках», - підкреслив він, повідомляє «ТАСС».

Як раніше повідомляв ForUm, 5 листопада ціна на нафту знову впала.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33