Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1708-VII «Про затвердження загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки».

Як повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави, виконання програми дозволить значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення, зменшити на 50% ризик інфікування ВІЛ медичних працівників, а також кількість нових випадків інфікування серед представників груп підвищеного ризику. Також очікується зменшення до 1% інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

«Програма дозволить забезпечити доступ всіх представників груп підвищеного ризику до участі у профілактичних програмах, охопити всіх учнів і студентів програмами профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу і формування здорового способу життя», - наголошується в повідомленні.

Виконання програми має на меті формування у населення толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, і зниження рівня дискримінації таких людей.

Фінансування програми планується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, а також інших джерел.

В результаті виконання загальнодержавної програми боротьби зі СНІДом 2009-2013 рр. спостерігається тенденція до стабілізації епідемічної ситуації, зокрема, знизився показник темпів приросту нових випадків ВІЛ-інфекції (з 16,8% у 2006 році до 3,6% у 2011 році), зменшилася частка випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію у віковій групі від 15 до 24 років, майже в шість разів знизився показник частоти передачі ВІЛ від матері до дитини.

Однак проблеми, пов'язані з поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу, залишаються гострими, незважаючи на зусилля держави. Так, кількість ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають під наглядом у закладах охорони здоров'я, становить понад 129 тис. осіб, показник поширеності ВІЛ-інфекції - 283,6 людини на 100 тис. населення, СНІДу - 52,9 людини на 100 тис. населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27