В рамках реформування системи освіти кількість років навчання в початковій школі хочуть збільшити до 6 років. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему: «Презентація «Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 років» повідомила голова Комітету ВРУ з питань освіти і науки Лілія Гриневич.

«Стандарт початкової школи, який впроваджено абсолютно недавно, потребує перегляду. І, напевно, одне з першочергових завдань, якщо ми зараз проводимо реформу змісту освіти, - це переглянути даний стандарт. До речі, структура, запропонована в Концепції - це збільшення кількості років навчання в початковій школі до шести», - сказала Гриневич.

За її словами, сенс такого підходу полягає не тільки в реформуванні змісту освіти в початковій школі. На думку Гриневич, від цього також можна отримати добрі економічні вигоди.

Не виключається також, що в рамках реформування Україна може знову повернутися до дванадцятирічної системи навчання в школах.

«У всьому світі зараз дванадцятирічні школи. Тому у нас не може залишатися 10-річна або 11-річна. Світ змінився, і це дуже важливо», - заявив у ході круглого столу міністр освіти і науки Сергій Квіт.

При цьому він зазначив, що реформування системи освіти залежить також від успіхів реформування економіки.

«Якщо ми говоримо про середню освіту, ми повинні фінансувати ці реформи. І це стосується в першу чергу і збільшення зарплат вчителям, і збільшення матеріально-технічної бази тощо. Тому, ми не повинні забувати про фінансовий аспект. Нам мало міняти правила гри, оскільки будь-які реформи повинні супроводжуватися фінансуванням», - сказав профільний міністр.

Учасники круглого столу також зазначили, що назріла необхідність у зміні системи управління в школах.

В цілому ж, за словами директора БФ «Інститут розвитку освіти» Георгія Касьянова, головні принципи, закладені в Концепцію - це децентралізація, дерегуляція і демонополізація.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом