У Державній прикордонній службі України роз'яснили порядок пропуску осіб до зони антитерористичної операції в окремих районах Донецької та Луганської областей. Про це повідомляє прес-служба прикордонного відомства.

«Громадяни України в'їжджають у зону проведення антитерористичної операції на сході України і виїжджають з неї через контрольні пункти в'їзду-виїзду при пред'явленні: паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, проїзного документа дитини, посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу, тимчасового посвідчення громадянина України, свідоцтва про народження (для дітей до 16 років)», - йдеться в повідомленні.

У той же час, як зазначають у Держприкордонслужбі, іноземці та особи без громадянства, що прямують в окремі райони Донецької та Луганської областей, відправляються у фільтраційні пункти для з'ясування мети перебування в зоні АТО за наявності паспорта або відповідної візи або посвідки на постійне чи тимчасове проживання в Україні, якщо інший порядок в'їзду та виїзду не встановлено законодавством України або міжнародним договором.

Разом із тим у прес-службі підкреслили, що в разі виявлення іноземців або осіб без громадянства, що в'їхали в Україну у пунктах пропуску в межах Донецької та Луганської областей, які не функціонують і в яких прикордонний контроль не здійснюється, вони не пропускаються на виїзд із зони АТО.

Згідно з повідомленням, процедура пропуску в зону АТО здійснюється відповідно до вимог ч. 1 ст. 33 Конституції і Законів України: «Про боротьбу з тероризмом» (ч. 5 ст. 5, ст. 14, п. 5 ч. 1 ст. 15), «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (ч. 3 ст. 15)», «Про державний кордон України» (ч. 1 ст. 9), «Про Державну прикордонну службу України» (ст. 2, п. 6, 8 ст. 19, п. 4, 7 ст. 20), а також статтею 15 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Як повідомляв ForUm, раніше в прикордонному відомстві роз'яснили процедуру переміщення осіб через кордон з тимчасово окупованої території АР Крим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом