Золотовалютні резерви України зміліють після розрахунків за газ з «Газпромом». Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Стратегія оплати контрактів з «Газпромом» із золотовалютних резервів - цілком реалістичний сценарій до кінця цього року. Якщо врахувати, що ніякі гроші в Україну не надходять, то іншого вибору немає, - за газ треба платити. А значить потрібно зменшувати наші золотовалютні резерви», - сказав Устенко.

Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера нагадав, що зараз вони складають 14-15 млрд доларів.

«Гроші на розрахунки за газ є. Але що буде в наступному році? Тим більше що було заявлено про щоденні аукціони. Курс тримати - це добре, але для цього потрібно мати подушку безпеки, тобто нормальний обсяг золотовалютних резервів. Якщо їх мало, то є безліч негативних прикладів в історії. Мексика входила в кризу з резервами понад 30 млрд доларів. Але за рахунок бажання тримати курс за півроку вона довела резерви до 3 млрд, тобто зменшила їх у 10 разів. Це негативний сценарій. Чи готові ми до такого? Боюся, що ні», - висловив свою точку зору Устенко.

На уточнювальне запитання про те, який рівень резервів є критичним для України, експерт відповів: «Ми вже на критичному рівні резервів, але у дзвони почнуть бити іноземні кредитори, коли вони досягнуть 10 млрд дол. Це буде дійсно критично».

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарева заявила про те, що регулятор має намір щоденно проводити голландський валютний аукціон, витрачаючи, таким чином, золотовалютні резерви. З цих же резервів Україна буде розплачуватися за поставки російського газу з «Газпромом».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом