Експерти тютюнової галузі висловлюють подив з приводу бажання переможців дострокових парламентських виборів, які позиціонують себе як проєвропейські політичні сили, закріпити асоціальні податкові ініціативи в коаліційній угоді, повідомляє Ukranews.

На думку директора з корпоративних справ Imperial Tobacco Ukraine Олега Стрекаля, зрівнювати акцизний податок на сигарети фільтрової і безфільтрової групи потрібно виважено, протягом 5 років. Поступове збільшення податкового навантаження на найбідніших споживачів тютюнової продукції дозволить уникнути соціального невдоволення та попередити негативні наслідки для державного бюджету країни. Крім того, за словами Олега Стрекаля, в рамках публічного обговорення коаліційної угоди необхідно почати дискусію про підвищення адвалорної складової акцизного податку для всіх видів сигарет з 12% до 15%. «Сьогодні розмір української адвалорної складової - один з найнижчих в Європі», - запевняє він.

Експерти галузі вважають, що подібні ініціативи йдуть врозріз з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, згідно з яким ставки акцизного податку та графік їх змін повинні бути встановлені Радою Асоціації. А адаптація акцизного законодавства є необхідною умовою Угоди, підтвердженим європейською практикою з метою уникнути втрат бюджету через різке підняття ставок акцизного податку.

Раніше на сайті президентської партії був опублікований проект коаліційної угоди. У розділі «Податкова реформа» в частині «Дерегуляція і розвиток підприємництва» передбачено зрівняти акцизний податок на сигарети з фільтром та акцизний податок на сигарети без фільтра. Споживачами останніх, як відомо, є найбідніші, соціально незахищені громадяни Україні - пенсіонери і люди з низьким рівнем доходу, які переважно проживають у сільській місцевості і невеликих містах.

Нова ціна на пачку сигарет без фільтра після стрімкого зростання акцизного податку, закладеного в коаліційній угоді, складе як мінімум 10 грн, що боляче вдарить по найбідніших громадянах України.

Показово, що за останні три роки частка сигарет без фільтра в загальному обсязі реалізації тютюнових виробів на внутрішньому ринку неухильно зростає. У 2012 р. сигарети безфільтрової групи займали близько 8% ринку, в 2013 - до 12%. У поточному 2014 р. цей показник вже майже досяг 16%, що пов'язано з різким падінням рівня доходів громадян.

У разі затвердження запропонованих змін, як мінімум 30% нинішніх споживачів сигарет найбільш недорогих тютюнових виробів не витримають майже дворазового зростання цін на вітчизняні легальні сигарети без фільтра і будуть змушені перейти на нелегальний (контрабандний або контрафактний) тютюн. Фахівці тютюнового ринку прогнозують, що, як наслідок, нелегальна продукція займе понад 15% від усього обсягу тютюнового ринку, а державний бюджет недорахується близько 1 млрд. грн, впевнені в галузі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41