Заступник голови Європейської комісії Марош Шефчович заявив, що задоволений виконанням НАК «Нафтогаз України» своєї частини домовленості в рамках тристоронніх переговорів щодо газу і виплатою ВАТ «Газпром» першого траншу боргу.

«З наближенням зими дуже важливо, щоб потік газу з Росії в Україну міг бути перезапущений. Це є важливим кроком для забезпечення постачання газу громадянам і бізнесу в Україні та в Європейському Союзі», - йдеться в заяві Шефчовича, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами заступника голови Єврокомісії, успіх переговорів доводить, що «за широкої співпраці Європейської комісії з нашими партнерами в Україні і в Росії, а також з міжнародними фінансовими органами можуть бути знайдені вирішення навіть найскладніших проблем».

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України дозволив НАК «Нафтогаз» почати розраховуватися з «Газпромом» за поставлений газ.

4 листопада компанія перерахувала «Газпрому» 1,45 мільярда доларів як оплати поставлених і не оплачених раніше обсягів газу.

Нагадаємо, в ніч на 31 жовтня в Брюсселі були підписані базові умови постачання російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і переказати на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом