Президент України Петро Порошенко запропонував Раді національної безпеки та оборони і Верховній Раді скасувати Закон «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Про це він заявив на засіданні РНБО.

Разом із тим Президент не виключив, що дія цього закону не може бути згодом поновлена.

«Сьогодні мною буде запропоновано Раді нацбезпеки та оборони внести до Верховної Ради відповідне подання щодо скасування і припинення дії закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Цей закон дався нам дуже нелегко. Україна продемонструвала своє надзвичайно відповідальне ставлення до Мінських домовленостей, продемонструвала всьому світу рішучість і налаштованість на діалог. Цей закон допоміг нам зупинити агресію і не дати нікому жодного приводу, щоб звинувачувати Україну у відході від мирного процесу», - сказав Порошенко.

За словами Президента, ключовим елементом цього закону було проведення місцевих виборів і передача частини владних повноважень органам місцевого самоврядування, повідомляє «УНІАН».

«На жаль, цей варіант був відкинутий. І я переконаний, що і РНБО, і Верховна Рада підтримають наше рішення і скасують дію закону як такого, який зіграв свою надзвичайно важливу роль», - сказав він.

Як зазначив Порошенко, норми, описані в цьому законі, зокрема про проведення виборів, можуть бути відновлені за певних умов. «Я хочу підкреслити, що скасування цього закону в жодному разі не означає наш відхід від Мінських домовленостей. Навпаки. За українськими законами, до 7 грудня ми просто не встигаємо якісно організувати і провести вибори. Потрібно як мінімум 55 днів, щоб якісно організувати виборчий процес. Ми будемо готові ухвалити новий закон в умовах, коли ми побачимо: перше - стійке припинення вогню, друге - відведення від лінії зіткнення, третє - чітку демаркацію лінії дотику, яка зафіксована 5 вересня 2014 року в Мінському протоколі, де українські військові зможуть зайняти лінію вздовж ріки Кальміус від Оленівки до Старобешевого, відсунути на кілька кілометрів від Маріуполя», - сказав Порошенко.

Як повідомляв ForUm, 16 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом