Українці втратили понад 30% доходів. Про це в ході круглого столу «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях громадян?», як передає кореспондент ForUm'у, заявив економіст Андрій Блінов.

«Є офіційна статистика падіння ВВП в Україні за підсумками третього кварталу - це 5,1 %. Офіційна статистика падіння доходів населення теж становить 5%. Але якщо подивитися з точки зору макро, глобально, то побачимо інші цифри», - зазначив Блінов.

«Порівняємо дві цифри. Український ВВП у доларовому еквіваленті становив 180 мільярдів доларів. На сьогоднішній день, якщо відняти території, втрачені Україною, з урахуванням чорного курсу на рівні 14 (грн./дол. - Ред.), ми маємо приблизно 100 мільярдів доларів українського ВВП. Тобто - скорочення в 1,8 рази. Якщо порахувати за кількістю населення, то виходить, що кожен з нас втратив понад 30% у доларовому еквіваленті за цей період. Ми повинні говорити саме про таке зниження доходів громадян», - пояснив експерт.

При цьому економіст зазначив, що значне зниження доходів зачепило більшою мірою працівників малого та середнього бізнесу.

«Людей, що одержують відносно невеликі кошти, скорочення виплат торкнулося мінімально. Для людей, які працювали в малому і середньому бізнесі, - йде скорочення обороту в рази, і їхніх заробітків», - зазначив Блінов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34