Держстат підбив невтішні підсумки роботи «уряду камікадзе» імені Арсенія Яценюка. Всі показники падають, і, що страшніше, - падають все швидше від місяця до місяця, від кварталу до кварталу. Країна стала жити значно гірше, ніж рік тому, за «злочинної влади». При цьому ніяких реформ так і не проведено. «Камікадзе» Яценюка зрозуміли своє завдання зовсім не так, як японські смертники, - покрили себе незмивною ганьбою, не досягнувши навіть видимих позитивних результатів. Втім, це останні дні нинішнього Кабміну: Президент Петро Порошенко вже пообіцяв повністю його замінити.

Нещадні цифри

Згідно з опублікованими статслужбою даними, падіння ВВП України в III кварталі 2014 року, в порівнянні з тим же кварталом 2013 року, склало 5,1%. Маємо явне прискорення падіння, оскільки в попередньому кварталі вітчизняна економіка впала на 4,6%. Втім, дані, швидше за все, сильно прикрашені, адже ніхто не може надійно порахувати, що відбувається на Донбасі, де зосереджені основні промислові потужності країни. А зовсім недавно Минэкомики визнавало, що в регіоні зупинилися до 80% підприємств.

І далі буде гірше. За підсумками року падіння становитиме 6,5% за версією МВФ, або 9% - за версією Світового банку. У щойно опублікованому звіті рейтингового агентства Moody's скорочення економіки в цьому році оцінюється в 7-8%, а в наступному - ще на 2%. «Існують ризики ще більшого падіння», - попереджають аналітики агентства.

Владі мало влаштованої нею інфляції і девальвації разом з підвищенням комунальних тарифів, що й призвело до зубожіння нації. В останні місяці дуже швидко почали зростати борги по зарплаті. У цілому по країні тільки за вересень вони збільшилися на 35% - до 1,9 млрд грн, а з початку року - в 2,4 рази. І це, до речі, з урахуванням застереження про ненадійність даних з Донбасу. Більш того, вересень пораховано вже без обліку Криму, тоді як січень - ще з ним, тобто в реальності борги по зарплатах материковій Україні росли ще швидше.

Уряду вже не вийде пояснювати такі процеси самими лише труднощами воєнного часу. Так, дійсно, згідно з офіційними даними, найбільші борги по зарплаті - на Донбасі. Але за Донецькою та Луганською областями йдуть Харківська і Київська області, а також, власне, Київ, де ніякої війни немає. Більш того, основні проблеми відчувають зовсім не приватні підприємства, а бюджетні установи. Саме там заборгованість з початку року зросла навіть не в рази, а в десятки разів. Так, у сфері освіти борги по зарплаті зросли у 28,2 раза, в охороні здоров'я - у 36,6 раза, у сфері мистецтва, культури, спорту - в 13,8 раза. Тільки за вересень борги перед бюджетниками зросли вдвічі.

Кабмін зміг перевершити всі найсміливіші негативні прогнози. Таке і не снилося Сергію Арбузову, який очолював уряд України на початку цього року. Йому вдавалося скорочувати заборгованість по зарплаті, тримаючи її на мінімальному рівні, оскільки попередній уряд проголошував одним з ключових завдань підтримання соціальної стабільності. Від цього принципу негайно відмовився уряд Яценюка - з закономірним підсумком.

Діра в бюджеті зростає

Таке зростання боргів перед бюджетниками недивне, адже з кожним місяцем уряд збирає в бюджет все менше і менше грошей. Як заявив минулого тижня міністр фінансів Олександр Шлапак, недобір доходів в загальний фонд держбюджету за підсумками цього року може скласти приблизно 12 млрд грн. І це дуже оптимістична оцінка, тому що, за офіційними даними, за 9 місяців надійшло вже 11,1 млрд грн.

Більш справедливою здається оцінка голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса: держбюджет не отримає близько 14-17 млрд грн податків від спочатку запланованого. Взяти їх нізвідки, тільки надрукувати гроші і розігнати інфляцію, чого Нацбанку не дає робити МВФ. Втім, сам Фонд допомагати грошима теж не поспішає: як визнав днями глава Департаменту зовнішніх зв'язків цієї організації Джеррі Райс, питання про виділення нового траншу на $2,7 млрд МВФ буде розглядати вже в наступному році.

Та й як не рости боргам по зарплаті, якщо доходи бюджету скорочуються, а витрати збільшуються не тільки на війну, яку влада завершувати не хоче (на труднощі воєнного часу можна списати будь-які свої помилки), але і, наприклад, на обслуговування боргу? Який сам по собі росте мов на дріжджах. Як повідомив Мінфін, 30 вересня 2014 року загальна сума державного і гарантованого державою боргу України становила $74,3 млрд. Всього за місяць вона зросла на $4,8 млрд, або майже на 7%! Уряд посилено позичає, намагаючись закрити дірки в бюджеті, - але це обертається все більшими витратами на обслуговування боргу. На наших очах Яценюк і компанія будують величезну фінансову піраміду, яка обов'язково впаде - як випливає з самого визначення фінансових пірамід.

Банкрутство України все ближче

Все це абсолютно не турбує міністра Шлапака. На його думку, уряд впевнено дивиться в майбутнє, а фінансове становище країни стабільне. Образно кажучи, це схоже на прагнення зробити хорошу міну при поганій грі. А гра, за оцінками того ж Moody's, дуже погана. «Беручи до уваги, що співвідношення державного боргу до ВВП до кінця 2014 року може досягти близько 70% ВВП, порівняно з 41% в минулому році, різка девальвація гривні підвищує тиск на стійкість суверенного боргу», - пише агентство.

Зараз навіть смішно згадувати, що ще рік тому різні експерти критикували Арбузова через занадто високий борг - в півтора з гаком рази менший, ніж зараз. «Уряд камікадзе» довів, що він може бути куди більшим, але при цьому робить вигляд, що все в порядку.

Згідно з прогнозами МВФ, державний і гарантований державою борг України в 2014 році становитиме 67,6% ВВП, а в 2015 році - 73,4% ВВП. Як відомо, у разі зростання боргового навантаження держави понад 60% ВВП Росія може зажадати від України дострокового погашення єврооблігацій на $3 млрд, випущених в минулому грудні. Така умову закладено в умовах випуску, і навряд чи Росія не скористається своїм правом, особливо з урахуванням відносин, що склалися між двома країнами. В такому випадку, на думку Moody's, можливий крос-дефолт по всіх інших суверенних зобов'язаннях України. Або, по-простому, банкрутство.

Іноземні спостерігачі радять Україні якомога швидше починати домовлятися про реструктуризацію своїх боргів. Шлапак, однак, проти. Україна не має наміру проводити реструктуризацію зовнішньої заборгованості: «Ні в якому разі», - заявив міністр минулого тижня. Він зазначив, що можлива сума заборгованості, яка теоретично могла б бути реструктуризована, не перевищує $3 млрд.

Міністр, м'яко кажучи, лукавить. На початку березня нинішнього року на одному з круглих столів директор Департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук досить докладно розповіла про існуючі на той момент борги України. Зокрема, позики в іноземній валюті становили приблизно $33,7 млрд. В цьому році Україна повинна була виплатити одному тільки МВФ $3,7 млрд. Іншим зовнішнім кредиторам (ЄБРР, Європейському інвестиційному банку, Міжнародному банку реконструкції і розвитку, іншим міжнародним фінансовим організаціям) необхідно було повернути близько $7 млрд. Разом - приблизно $10,5 млрд.

І це не враховуючи боргів перед «Газпромом». Тільки до кінця року Україна перерахує російському газовому монополісту $3,1 млрд і ще залишиться винною близько $2 млрд. Абсолютно незрозуміло, звідки черпає впевненість міністр Шлапак. Непогано було б йому розкрити цей секрет всьому народу України: у пересічних людей, судячи з того, як швидко вони забирають гроші з банків і вкладаються у готівкову валюту, такої впевненості немає зовсім.

Вирішили рукотворну проблему

До речі, про газ. Уряд наприкінці минулого тижня з гордістю відзвітував про підписання тимчасової угоди з «Газпромом». Цю подію можна вітати - ймовірність того, що ми замерзнемо цієї зими, стала практично нульовою. Однак варто пригадати, що уряд відзвітував зараз про подолання кризи, яку створив власними руками.

Якщо хто забув, то конфлікт почався з категоричної відмови уряду Яценюка оплачувати вже поставлений газ. Прем'єр з самого початку свого воцаріння вирішив довести, що він ніякого відношення не має ні до попереднього режиму, ні до його домовленостей. Крім одного: він вирішив, що ціна газу - $268 за тисячу кубометрів, про яку домовився попередній уряд, повинна чомусь зберігатися. Можливо, «Газпром» би і погодився на це, якщо б Україна все-таки платила за газ. Однак оскільки Яценюк робити це відмовився, через 2,5 місяця неплатежів «Газпром» просто перекрив вентиль, а Україна накопичила понад $3 млрд газових боргів.

Підсумок цього конфлікту? До кінця року Україна все одно віддає ці борги. Газ зараз поставляється за передоплатою, що для країни куди важче - потрібно заздалегідь, швидше за все, позичати гроші під чималі відсотки. До того ж і ціна газу залишиться тією ж самою, що і рік тому, ще до всяких знижок. На зміну формули ціни «Газпром» так і не пішов. І в будь-який момент Росія може збільшити вартість на $100 за кубометр простим рішенням уряду, не питаючи згоди України, тому що зараз, по суті, Росія продає цей газ без експортного мита, яке встановлюється російським урядом.

Окреме зауваження з приводу ціни. Варто відзначити, що, за оцінками Міжнародного інституту газу, у вересні 2014 року ціна російського газу на кордоні Німеччини вже була на 15% нижчою, ніж російського ж - з недавньої угоди з Україною. Якщо ціна на нафту (від якої рахуються і ціни на газ в Європі), не відскочить до червневих $115 за барель, що вкрай малоймовірно, вже в січні ціна на газ зменшиться для європейських споживачів ще більше, і розрив Європи в цінах з Україною буде ще вищим. Не можна виключати, що український уряд міг зробити це свідомо - щоб мати привід для чергового «паблісіті» і ґрунт для відволікання уваги громадян від провалів у діяльності Кабміну.

Все, що отримала Україна, - півроку затяжного конфлікту і прийняття всіх умов «Газпрому». Всі розмови про те, що російський газ наша країна замінить газом з Європи, як і попереджали профільні експерти, виявилися дозвільною балаканиною. Нинішній владі не вдалося домогтися взагалі ніяких поліпшень. Навпаки, стало тільки гірше. Плюс жителі багатьох міст три місяці сиділи без гарячої води, насолоджуючись вигадками про принади європейського майбутнього.

Енергозбереження по-українськи

Ще влітку уряд запустив піар-кампанію, закликаючи населення економити електрику і газ. Ідея розумна - українці і справді витрачають занадто багато енергії порівняно з європейцями. І вже в умовах дефіциту подорожчання і газу, і електроенергії економити їх якраз логічно. Проте винні в цьому не стільки звичайні люди, скільки численні підприємства житлово-комунального комплексу, які з радянських часів не ремонтували комунікації і не вкладали ніяких коштів у модернізацію старих електромереж, котелень, що чадять, і тепло - і водопроводів, що протікають.

Тим не менш вирішити проблему уряд запропонував самому населенню. На початку жовтня голова правління Ощадбанку Андрій Пишний з пафосом оголосив про початок програми кредитування жителів України на придбання електричних та твердопаливних котлів замість газових. Все це - на виконання програми енергозбереження, розробленої Кабміном Яценюка.

Якщо аналогічна програма, розроблена за Арбузова, передбачала інвестиції в основному в модернізацію та підвищення ефективності комунальних підприємств, то Яценюк вирішив перекласти тягар проблеми на населення. За його планами, власники 33,8 тис. домогосподарств повинні були поміняти джерела опалення з допомогою пільгових кредитів. Проте в самий сезон, перед початком зими, за цілий місяць Ощадбанк видав всього 66 кредитів, в основному - у Сумській та Львівській областях. Таким чином, за місяць програма була виконана всього на 0,2%. Якщо так буде тривати й далі, то реалізація навіть такої скромної за обсягами програми займе півтора десятиліття. Але це уряд, схоже, зовсім не турбує - йому важливо лише оголосити про досягнення, нехай навіть вони існують тільки на папері.

Статистика, яку ми наводили вище, куди більш чесно оцінює результати роботи «уряду камікадзе». Не дивно, що Президент Порошенко заявив, що склад Кабміну має бути повністю оновлений. І цілком логічно, що і самі міністри зовсім не хочуть продовжувати працювати в своїх кріслах далі, - про своє небажання, наприклад, ясно сказав той же міністр фінансів Олександр Шлапак. Адже рано чи пізно їм доведеться відповісти за таку роботу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106