Причиною віялових відключень електроенергії в Луганській області є гострий дефіцит вугілля для Луганської ТЕС, заявив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль.

«Для мінімального життєзабезпечення Луганської області потрібно 500 мВт електроенергії. У мирний час цю потребу з надлишком покривала ДТЕК «Луганська ТЕС» у м. Щастя. Однак через бойові дії паливо для Луганської ТЕС - вугілля марки «Антрацит» - залишилося на окупованій ЛНР території», - наводить слова Москаля прес-служба ОДА.

Він уточнив, що антрациту накопичилося вже 1,4 мільйона тонн, але доставити його на ТЕС неможливо, оскільки в декількох місцях пошкоджена залізниця. Зараз паливо на ТЕС поставляється тільки з однієї шахти в Гуковому.

Шахта працює цілодобово, але вугілля все одно не вистачає. Через гострий дефіцит палива працюють тільки два з чотирьох енергоблоків, що виробляють всього 350 мВт електроенергії.

«Для області цього явно недостатньо, тому при зростанні споживання електроенергії, особливо при різкому похолоданні, автоматика відключає цілі райони споживачів від світла», - пояснив чиновник.

Москаль нагадав, що Луганська область від'єднана від Єдиної енергетичної системи України і працює в автономному режимі.

«Причина - пошкоджені магістральні ЛЕП на Бахмутці і Веселій Горі. Допустити туди ремонтні бригади НЗФ категорично відмовляються», - сказав він.

За його словами, вже запущена Сєвєродонецька ТЕЦ. Крім того, у вівторок планується підключення Лисичанська до єдиної енергетичної системи України.

«Розраховуємо ще на додаткових 40 мВт. Таким чином, отримаємо 470 500 мінімально необхідних мВт», - уточнив голова ОДА.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом