Держава планує викупити два мільйони тонн вугілля, які на даний момент знаходяться на складах на території Донецької і Луганської областей. Про це в ході брифінгу заявив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков, передає кореспондент ForUm'у.

«У нас на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей знаходиться близько двох мільйонів тонн вугілля, з них приблизно 1,5 млн тонн - це марки «А» і «Т». Це вугілля вже здобуте, воно знаходиться на складах фабрик і шахт, на нього вже витрачено гроші на собівартість, у тому числі і бюджетні кошти, тому нам необхідно в будь-якому разі провести переговори і це вугілля має надійти на електростанції України», - сказав він.

При цьому заступник міністра зазначив, що бюджетні кошти за вищевказане вугілля повинні піти у першу чергу на оплату праці шахтарів. Він припускає, що для цього будуть відкриті рахунки в державних банках, а отримати гроші шахтарі зможуть на території України в населених пунктах, де функціонує банківська система.

Водночас він заявив, що купувати паливо потрібно буде для того, щоб повністю забезпечити українську теплоенергетику.

Як повідомляв ForUm, у ніч на четвер, 23 жовтня, судно з вугіллям з Південно-Африканської Республіки прибуло в Іллічівський порт.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна має намір в період з жовтня 2014 року по січень 2015 року імпортувати з Південної Африки по 250 тис. тонн вугілля щомісяця.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом