У Міністерстві закордонних справ України роз'яснили принцип тимчасового застосування Угоди про асоціацію між Україною і Європейським cоюзом, яке почалося 1 листопада. Про це ForUm'y повідомили у департаменті інформації та комунікації з громадськістю МЗС України.

«Угода про асоціацію є масштабним та комплексним документом, який охоплює сфери, що перебувають у компетенції як європейських інститутів, так і держав-членів ЄС. Режим тимчасового застосування може поширюватися тільки на ті сфери Угоди про асоціацію, які стосуються виключної або змішаної компетенції ЄС, оскільки застосування Угоди в інших сферах буде вимагати її ратифікації парламентами держав-членів ЄС», - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у зовнішньополітичному відомстві, тимчасове застосування охоплює окремі статті глави розділів «Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співпраця і конвергенція у сфері закордонних справ і безпекової політики», «Юстиція, свобода та безпека», «Економічне та галузеве співробітництво», «Фінансове співробітництво», «Інституційні, загальні та заключні положення».

В МЗС нагадали, що, згідно з тристороннім домовленостями Україна-ЄС-РФ від 12 вересня, передбачена відстрочка початку функціонування поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі до кінця 2015 року, і Україна має намір належним чином використати цей час для практичної підготовки до повноцінного початку поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Згідно з повідомленням, важливим у цьому контексті є прийняте Євросоюзом 24 жовтня рішення про продовження терміну дії автономних торгових преференцій для України, які будуть діяти до початку застосування положень про ЗВТ і фактично означають одностороннє надання з боку ЄС передбачених Угодою про асоціацію тарифних і нетарифних преференцій для українських товарів.

Разом з тим до завершення процесу ратифікації Угоди всіма країнами-членами ЄС правовідносини між Україною і ЄС, не охоплені тимчасовим застосуванням, продовжують регулюватися у відповідності з Угодою про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС від 14 червня 1994 року. Крім того, залишається в силі схвалений сторонами у 2009 році Порядок денний асоціації Україна - ЄС як загальний інструмент підготовки та виконання Угоди про асоціацію. З урахуванням сучасних умов незабаром планується його оновлення, зазначили в МЗС.

З 1 листопада 2014 року стартує процедура тимчасового застосування окремих частин Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40