В Івано-Франківську 31 жовтня відзначили 96-ту річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Близько 12.00 представники місцевої влади та громадськості у супроводі муніципального духового оркестру пройшли від адміністративної будівлі обласної державної адміністрації вулицями Грушевського та Грюнвальдською до пам'ятника Героям ЗУНР в Івано-Франківську.

О 12.15 біля пам'ятника відбулося урочисте віче. Перед присутніми виступили заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, перший заступник голови Івано-Франківської облради Олександр Левицький, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Сергій Адамович, голова Всеукраїнського братства вояків ОУН-УПА Богдан Борович, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, ЗУНР - короткочасна держава, створена у Східній Галичині після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини. Проголошена 19 жовтня 1918 року у Львові. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, однак це не мало практичних наслідків.

Проголошення незалежності ЗУНР викликало крайнє невдоволення Польщі, яка також претендувала на ці землі. Почалася польсько-українська війна 1918-1919 років, яка завершилася цілковитою поразкою і виїздом уряду ЗУНР в еміграцію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100