Результати позачергових парламентських виборів дозволяють говорити про те, що українці своїм вибором спровокували можливе виникнення безлічі проблем для країни. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції в Києві висловив економіст Борис Кушнірук.

«Наші виборці зробили своєрідний вибір та самі ж спровокували значну частину проблем, з якими ми будемо стикатися. Для мене, наприклад, очевидно, що Арсеній Яценюк не є ефективним менеджером для уряду. Більш того, за вісім місяців було показано, що його точно не можна призначати керівником уряду. А у нас виборча кампанія була побудована на тому, щоб вибрати нового прем'єр-міністра. По-друге, ми самі спровокували ситуацію, яка може призвести до паралічу», - вважає Кушнірук.

На думку експерта, оскільки в Україні діє парламентсько-президентська форма правління, то зараз фактично може бути закладена основа для конфлікту, аналогічного тому, що стався в 2005-2010 роках.

«У нині діючій моделі посада прем'єра є ключовою, оскільки основні повноваження все-таки є в уряду. Якщо її отримує політична сила, яка посіла друге місце, з точки зору кількості депутатських місць, ми закладаємо конфлікт, який неминуче виявиться», - додав експерт.

Водночас Кушнірук зазначає, що на сьогодні процес формування парламентської коаліції проходить в рамках норми.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори.

Політична партія «Блок Петра Порошенка» запропонувала свій проект коаліційної угоди.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що його партія «Народний фронт» ініціює створення коаліції.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36