Українська економіка обвалилася на 5,1% за липень-вересень порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомила Державна служба статистики, пише «Капітал».

«Прискорення падіння було цілком передбачуваним, оскільки ескалація воєнного конфлікту на сході країни випала саме на серпень-вересень. Але очікували більш сильного спаду, аж до 10%», - каже керівник аналітичного департаменту ІК SP Advisors Віталій Ваврищук.

Згідно із жовтневим консенсус-прогнозом «Капіталу», за підсумками року реальний ВВП знизиться на 8,1%, а значить, найбільш глибоке падіння відбудеться в четвертому кварталі.

За жовтень-грудень економіка скоротиться набагато сильніше, ніж у середньому за роком. Зменшення реального ВВП у ці місяці перевищить 10% і триватиме такими темпами в першому кварталі наступного року, сходяться на думці експерти. На думку Ваврищука, дається взнаки відкладений ефект. Іншими словами, падіння, яке мало бути більш глибоким у третьому кварталі, частково перенесеться на останні місяці року.

Як пише видання, падіння економіки в липні-вересні виявилося меншим, ніж очікували економісти, насамперед завдяки аграріям.

«Минулого року через дощі у вересні збір врожаю припав на жовтень-листопад, що прикрасило статистику за четвертий квартал. Цього ж року збір врожаю розпочався на місяць раніше, що повністю було враховано в статистиці за третій квартал»,- пояснює керівник аналітичного відділу Concordе Capital Олександр Паращій, який чекав спаду в третьому кварталі на 8-9%. У першому півріччі обсяги сільського виробництва зростали не швидше 7% місяць до аналогічного місяця 2013-го, а з липня темпи їх зростання прискорилися. У вересні вони зросли на 46,9% за рахунок ефекту низької бази і більш раннього початку збору врожаю.

Крім того, на думку Ваврищука, непередбачено помірний спад можна пояснити тим, що багато підприємств продовжували працювати, збільшуючи складські запаси продукції.

Як пише видання, зазвичай останній квартал року покращує річні показники за рахунок передсвяткового сплеску споживання. «Але цього разу наближення Нового року та Різдва не рятує економіку. По-перше, купівельна спроможність українців постраждала через більш ніж 60%-ву девальвацію, що спровокувала підвищення споживчих цін на 17,5% у вересні в річному вимірі», - пише видання.

З урахуванням того, що консенсус-прогноз «Капіталу» обіцяє підвищення інфляції до 19,5% на кінець року, купівельна спроможність населення продовжить падати.

По-друге, сподіватися на шопінг-активність жителів Донецької та Луганської областей не доводиться. Між тим торік на ці два регіони припало 14% витрат населення на купівлю товарів і послуг у цілому по Україні без урахування Криму. В результаті, за прогнозами Світового банку, реальні обсяги споживання як населення, так і держсектора в цілому скоротиться на 6,7% за підсумками року. Для порівняння - у першому кварталі вони зросли на 3,9%, у другому - зменшилися на 0,2%.

За інформацією видання, підтримати споживання міг би держсектор, але це буде зроблено тільки в разі подальшої деескалації бойових дій на сході. «У цьому разі спад приватного споживання міг бути компенсований збільшенням державних видатків на оборону», - вважає економіст представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. Але одночасно від посилення конфлікту постраждало би виробництво.

Крім того, держбюджет має проблеми з наповненням. Недобір доходів у загальний фонд держбюджету може скласти в 2014 р. 12 млрд грн, заявив у вівторок міністр фінансів Олександр Шлапак. Отже, збільшення витрат на оборону після вичерпання коштів у Резервному фонді проводилося б ціною зменшення видатків за іншими статтями, що в цілому не мало б великого позитивного впливу на економіку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48