Сьогодні важливо зафіксувати курс гривні, хоча втримати його буде вкрай складно. Таку думку в коментарі Forum'у висловив народний депутат Верховної Ради України V і VI скликань, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін, коментуючи плани закласти в держбюджет на 2015 рік курс на рівні 12,95 гривні за долар.

«Найважливіше сьогодні - це зафіксувати курс. Влада в особі Кабінету Міністрів, Президента, Національного банку має запевнити суспільство, що цей курс на наступний рік буде витриманий. Це дуже важливо, щоб влада це гарантувала і взяла на себе відповідальність», - акцентував він.

За словами Аржевітіна, гарантії влади можуть знизити інфляційні очікування на наступний рік. «Це буде тим індикатором, який для багатьох стане дороговказом, що робити наступного року в частині інфляційних очікувань. Адже кожен бізнесмен у своїй програмі, у плані на наступний рік цю тему вивчає», - пояснив економіст.

«Але курс складно буде втримати на такому рівні. Це майже неможливо. Це можливо тільки за умови, коли всі гілки влади, особливо ті, що відповідають за монетарну політику НБУ та фіскально-фінансову КМУ, працюватимуть узгоджено. Також, якщо вже сьогодні будуть закладатися речі, що впливають на курс не тільки самим зменшенням золотовалютного запасу України. Потрібен цілий ряд узгоджених заходів на наступний рік», - підсумував Аржевітін.

Нагадаємо, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов у статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбс» написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-голова НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, потрібно зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши передусім населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти. Який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41