Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу української пенсіонерки Галини Швидкої, яка в 2011 році була заарештована на 10 діб за те, що відрізала стрічки з вінка, покладеного колишнім президентом України Віктором Януковичем. Таким чином, вона виграла справу «Галина Швидка проти України».

Суд визнав факт порушення статті 10 Конвенції з прав людини («Свобода висловлення поглядів») та статті 2 Протоколу 7 до Конвенції («Право на оскарження вироків у кримінальних справах в другій інстанції»). У зв'язку з цим було прийнято рішення про те, що Україна повинна виплатити Швидкій п'ять тисяч євро за заподіяння моральної шкоди.

24 серпня 2011 року Віктор Янукович, який обіймав на той момент пост президента України, поклав вінок до пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві з нагоди 20-річчя незалежності країни. Галина Швидка, якій тоді було 63 роки, зрізала з вінка частину стрічки з написом «Президент України Віктор Янукович». За її словами, таким чином вона намагалася висловити протест проти політики глави держави.

Відразу після цього пенсіонерка була затримана і за рішенням Шевченківського районного суду Києва була поміщена під арешт на десять діб за «псування особистого майна президента». При цьому Швидкій було відмовлено у праві на апеляцію, повідомляє «Інтерфакс».

Розгляд скарги відбувся тільки через три тижні, тобто після того як Швидка була звільнена з-під арешту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37