Коаліцію у майбутній Верховній Раді створити буде легко, проте вона буде вкрай нестабільною. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

«Майбутніх учасників коаліції уявити легко: це «Народний фронт», Блок Петра Порошенка та Об'єднання «Самопоміч». Однак їх об'єднання буде дуже нестабільним, тому що всі троє будуть конкурувати навколо двох основних ресурсів - влади і грошей. А їх, цих ресурсів, в умовах сьогоднішньої дійсності дуже небагато, і на всіх не вистачить», - заявив політолог.

Крім того, експерт висловив сумнів у тому, що трійка потенційних членів парламентської коаліції захоче бачити в ній представників інших політичних утворень, які пройшли на виборах у Раду.

«Незважаючи на заяви лідерів «Батьківщини» і Радикальної партії Олега Ляшка про готовність вступити в коаліцію, їх ключових гравців розглядають як п'яте колесо до воза, і намагаються знайти підстави, щоб їх виштовхати», - заявив Бортник.

За його словами, не виключено, що в результаті у новій Верховній Раді з'являться відразу дві опозиції: одна, сформована «Батьківщиною» і Радикальною партією Олега Ляшка, а інша - з представників «Опозиційного блоку».

«Одна з цих опозицій буде існувати, але якої-небудь значної ролі у прийнятті ключових питань грати не буде. Іншою стануть представники «касти недоторканних» з «Опозиційного блоку», які все одно вже перебувають під контролем влади, тому що багато з них на гачку в правоохоронних органів», - вважає експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, політична партія «Блок Петра Порошенка» запропонувала свій проект коаліційної угоди.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що його партія «Народний фронт» ініціює створення коаліції.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57