Кількість жінок, які балотувалися до Верховної Ради восьмого скликання в 2014 році, збільшилася на 4% за партійними списками і на 2% - по мажоритарних округах у порівнянні з парламентськими виборами сьомого скликання в 2012 році.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, повідомила голова Волинської громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош.

«Якщо на виборах у Верховну Раду в 2012 кількість жінок за партійними списками становила 16%, то зараз 20%. По мажоритарці у 2012 році було представлено 13% жінок, а в 2014 році - 15%», - сказала вона.

При цьому, вона зазначила, що жінкам вдвічі легше потрапити в партійні списки, ніж у їх пароплавну частину.

«Тому законодавчу норму з 30-вісотковим квотуванням необхідно деталізувати. Завдання для громадськості - вимагати від органів влади, що контролюють виборчий процес, посилювати відповідальність за невиконання норми гендерного квотування», - заявила вона.

У свою чергу представник громадської організації «Коло» Світлана Геращенко додала, що найбільше жінок-кандидатів було в Луганській, Одеській та Донецькій областях, найменше - у Чернівецькій та Закарпатській.

Крім того, вона повідомила, що серед сфер зайнятості кандидаток-жінок переважає статус безробітної, керівник або найманий працівник бізнес-структури.

«Менше всього були представлені студентки і військовослужбовці, які в 2014 році балотувалися вперше», - додала вона.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40