Головне слідче управління СК Росії порушило кримінальну справу за фактом замаху на вбивство громадянина Росії під час трагічних подій в Одесі 2 травня.

Як повідомляє прес-служба СК РФ, справу порушено «щодо осіб з числа радикально налаштованих націоналістичних збройних формувань «Правий сектор», Самооборона Майдану, фанатів українських футбольних клубів і посадових осіб МВС і Служби безпеки України за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 30, ч. 1 ст. 105, п. «з» ч. 2 ст. 117 КК РФ (замах на вбивство, катування).

За даними слідства, 2 травня 2014 року в Одесі радикально налаштованими членами «Правого сектора», Самооборони Майдану, а також фанати українських футбольних клубів були спровоковані масові заворушення, що супроводжувалися насильством, погромами, підпалами та знищенням майна.

«Громадянин Росії, що перебував у цей час у центрі міста, побоюючись за своє життя, вирішив сховатися в безпечному місці, попрямувавши в Будинок профспілок на майдані Куликова Поля. Крім нього в будівлі зібралися і інші цивільні особи, щоб перечекати масові заворушення. Ввечері учасники «Правого сектора», Самооборони Майдану, фанати українських футбольних клубів і інші особи почали закидати будівлю Будинку профспілок камінням і пляшками із запальною сумішшю, викрикуючи при цьому антиросійські і націоналістичні гасла», - йдеться в повідомленні.

Внаслідок пожежі від отруєння продуктами горіння, опіків, травм, отриманих при падінні з висоти, і вогнепальних поранень загинуло понад 35 цивільних осіб. «Росіянин, отримавши отруєння продуктами горіння, зміг евакуюватися з будівлі, однак був затриманий співробітниками одеської міліції і доставлений в один з міських відділів МВС. Там потерпілий був побитий співробітниками правоохоронних органів, потім його всю ніч допитували вже в міському управлінні МВС, чинячи фізичний і психологічний вплив у зв'язку з тим, що він росіянин», - заявили в СК РФ.

Наступного дня затриманий був доставлений в реанімацію, коли його стан через отруєння при пожежі сильно погіршився. Незважаючи на це, співробітники СБУ України кілька днів проводили з ним слідчі дії, погрожуючи фізичною розправою, демонстративно відмовляючи у медичній допомозі. Всі процесуальні документи складалися виключно українською мовою, якою громадянин Росії не володіє. Перекладача йому надано не було. Незважаючи на настійні прохання затриманого про зустріч з представниками російського консульства, вони були допущені до нього лише 31 липня, тобто через майже 3 місяці з моменту затримання.

«Тільки тоді він зміг передати заяву в правоохоронні органи Росії, не сподіваючись на об'єктивне розслідування з боку СБУ та МВС України», - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, в ході зіткнень в Одесі 2 травня загинули 46 людей, понад 200 отримали травми і поранення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом