Позачергові вибори народних депутатів України 26 жовтня відповідають міжнародним демократичним стандартам. Про це голова Канадської місії спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні (CANEOM), сенатор парламенту Канади Райнел Андрейчук заявила сьогодні, 27 жовтня, на брифінгу в Києві.

«Вчорашні парламентські вибори відповідають міжнародним демократичним стандартам. Незважаючи на окупацію Криму і продовження дестабілізації ситуації в деяких регіонах України, більшість українців змогли вільно висловити своє право», - заявила вона.

«Наша місія направила спостерігачів у всі регіони країни, крім окупованого Криму, де не проходили вибори. Фактично, ми були єдиною міжнародною місією, яка мала довгострокових спостерігачів у Луганській і Донецькій областях. Незважаючи на дестабілізацію цих регіонів, у виборців був доступ на багато виборчі дільниці, які були відкриті», - зазначила Андрейчук, повідомляє «УНІАН».

«У тих регіонах в Луганській і Донецькій областях, які відвідали наші спостерігачі, у порівнянні з президентськими виборами 2014 року, коли було дуже багато випадків порушення на виборчих дільницях, ці вибори пройшли нормально», - повідомила сенатор.

Також вона зазначила, що «в цілому виборча кампанія пройшла у відповідності з міжнародними та місцевими законами про вибори. Звичайно, були певні випадки окремих залякувань і спроб купити голоси, але ми не бачили нічого, щоб вказувало на систематичні порушення на цих виборах».

«Ці вибори пройшли  набагато краще у порівнянні з парламентськими виборами 2012 року», - констатувала Андрейчук.

Також вона вважає, що «криза, що триває сьогодні в Україні, справляє матеріальний вплив на кампанію, але це підвищує важливість цих виборів, і учасники виборів були більш готовими до волевиявлення».

«Характерною рисою (виборів. - Ред.) була присутність активістів громадянського суспільства як кандидатів, особливо багато представників Майдану і журналістів приєдналися до тих партій, які, як вони (представники Майдану і журналісти. - Ред.) вважають, будуть проводити реформи, які потрібні країні в сьогоднішньому політичному процесі», - переконана голова місії.

Як повідомляв ForUm, 26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори.

Явка виборців у всіх 198 округах склала 52,42%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57